Алпийска екипировка

Алпинизмът е начин да преодолееш сложни препятствия по пътя към остри скални върхове. За алпинистите изкачването по скалите е свързано с усещането за свобода и е предизвикателство спрямо личните им възможности. Противно на някои схващания катеренето е интелектуално занимание – човек за да оцелее трябва да е в пълен синхрон със себе си и околната среда и да проявява силен дух при всяка своя стъпка върху скалата.

Aлпийска екипировка
Aлпийска екипировка

Задължителната алпийска екипировка за скално катерене включва – каска (предпазва главата ви от падащи предмети и удари в скалата), седалка или сбруя (закрепя се към въжето и разпределя равномерно тежестта на тялото при висене), еспадрили (гума с отлично сцепление, дъговиден профил на подметката, гъвкава конструкция за чувствително усещане на скалата). Другите важни елементи са устройствата за осигуряване – карабинери, клинове, клеми, френдове, въжета и протриващи съоръжения.

Съществуват следните интересни разновидности на скалното катерене:

Традиционното (класическо) катерене представлява изкачване на непознати скали без предварително поставени осигуровки, например болтове. Катерейки се по скалата, водачът поставя на определени интервали осигурители в скалните цепнатини и закача въжетата чрез карабинери. При достигане на подходящо място водачът се самоосигурява и започва да осигурява партньора си по време на неговото изкачване. Вторият събира по пътя си цялото осигуряване, поставено от първия. Основно така се прокарват новите маршрути по големите скалисти стени.

При спортното катерене в скалата се забиват метални клинове за осигуровка и се оставят там за улеснение при следващи изкачвания. Освен клинове катерачите забиват болтове в издълбани с бормашина скални дупки и ги залепят с епоксидна смола.

Алпийско оборудване
Алпийско оборудване

Боулдър катеренето изисква най-малко алпийска екипировка. Единственото, което ви трябва е ниска скала, наречена боулдър, катерачни еспадрили и магнезий. Височината на обектите варира от 0.5 до 10 метра.

Не се използва въже, нито алпийски инвентар, закрепен за скалата. Понеже височината е малка, тук се набляга основно на техниката. При този вид скално катерене има голямо натоварване на сухожилията на пръстите, но пък развива гъвкавостта. Боулдърингът е отличен избор за начинаещи катерачи.

Изкуствените стени и катерачните зали са чудесни за начало на катерачната ви кариера. Там разполагате с инструктори и алпийска екипировка под наем и през цялото време обменяте опит с други катерачи. Залите предлагат маршрути с различна трудност, боулдър