Велоалеи в Русе

На 14.12.2011 г от 18.00 ч във Военен клуб – Русе (до Летния театър) се проведе обществено обсъждане на тема «Предварителен проект за изграждане на велоалеи в гр. Русе».

Инициативата бе организирана от сдружение ВелоРусе с председател Кольо Пазарджиев. Изработеният предварителен проект е дело на членовете му с подкрепата на сдружение Велоеволюция – София. Идеята е колоезденето да се интегрира в обществения транспорт чрез създаването на велосипедни алеи, както е в някои от развитите западни държави. Това е изключително удобен начин за придвижване както в града, така и в околностите му.

Велоалеи
Велоалеи

Проектът е насочен към изграждане на велоалеи в самия град, но е предвидено разрастване на веломрежата към близките русенски села. Според основният разработчик на проекта той трябва да стартира от големите пътни артерии в Русе – булевардите и главните улици. Там възможностите за изграждане на велоалеи са най-добри, тъй като по-лесно може да се направи реорганизация на движението и паркирането. А и зелената вълна на светофарите ще осигури безопасно преминаване на колоездачите.

На събитието присъстваха и взеха участие много колоездачи – любители и професионалисти, както и видни личности – Кольо Пазарджиев – председател на ВелоРусе, доц. Марко Тодоров, областният управител на гр. Русе, Симеон Рангелов – главен архитект на община Русе, инж. Валентин Вълчев – бивш кмет на Русе, д-р Минчо Вичев – управител на МБАЛ Русе, представители на фирма Дими Байк и др.

Велоалеи
Велоалеи

Защо си заслужава този проект да бъде реализиран? Защото карането на велосипед е екологично – води до намаляване на вредните емисии в атмосферата, а също и здравословно – подобрява общото физическо състояние на организма. Освен това колоезденето в Русе има доста почитатели – за някои от тях то е удоволствие, а за други дори страст. За да се реализира този проект обаче, са нужни много усилия на всички личности и организации, които искат велоалеите в нашия красив дунавски град да станат реалност.