Детски триколки и как да изберем най-подходящата за нашето дете?

Детските триколки са основна част от инвентара на всеки малък колоездач. Ако сте родител и Ви предстои покупка на триколка, вероятно сте изправени пред трудния избор да осигурите най-подходящото средство за придвижване и забавление на Вашия бъдещ велосипедист. На пазара ще откриете множество и разнообразни модели детски триколки, всеки от които предлага различни удобства, както за Вашето дете, така и за Вас.

За да изберете най-подходящата триколка, на първо място, разбира се, трябва да имате предвид възрастта, височината и теглото на Вашето дете. Размерите на детските триколки варират според различната възраст и нужди на бъдещия колоездач. За да сведете избора си до най-подходящия размер триколка обаче е необходимо първо да се спрете на вида, който отговаря напълно на Вашите и тези на Вашето дете, нужди.

За употреба от деца на възраст от 37 до 72 месеца и с максимално тегло до 30 кг.
Облегалката на гръбчето е с 2 положения на лягане

Детски триколки с родителски контрол

Детските триколки с родителски контрол са предназначени за най-малките любители на колелото. Подходящи са за деца от около 12 месеца до 5-6 годишна възраст. Максималното тегло обикновено не бива да надвишава 25-30 кг.

Този вид детски триколки осигуряват на родителя пълен контрол върху движението на малчугана, посредством пригодена за целта дръжка. Тя може да контролира движението на предното колело, като по този начин родителят спокойно може да направлява посоката на придвижване на своето дете. При повечето модели детски триколки с родителски контрол дръжката е регулируема, което осигурява още по-голямо удобство на родителя.

Освен дръжката, при някои модели детски триколки от този вид, кормилото и седалката също са с регулируема височина. По този начин триколката ще служи по-продължително време на Вашето дете, а на Вас няма да Ви се налага да купувате нова поне в следващите няколко години.

Всички модели детски триколки с родителски контрол разполагат с мек предпазен борд, който осигурява по-голяма безопасност на малкия колоездач. В допълнение към защитната система, за още по-голяма сигурност, повечето модели притежават и три или пет-точков предпазен колан.

За да предпазят малчугана Ви от слънчевите лъчи и, за да може той спокойно да се наслади на сладка дрямка в парка, освен удобната регулируема седалка, детските триколки с родителски контрол разполагат и със сенник.

Ако пък бъдещият колоездач се умори от въртене на педалите и иска да отпочине, повечето детски триколки от този вид, разполагат с функция за фиксиране на педалите, при която колелото се движи свободно, а педалите се намират в едно положение. Някои модели освен тази функция, притежават и опора за краката.

За да не се налага да носите допълнителни чанти с багаж, и да се чудите къде сложите шишето или чашата на малкия колоездач, всички модели детски триколки с родителски контрол разполагат с място за багаж, допълнителни джобове и поставка за шише или чаша. Така имате възможността да се насладите максимално на разходката с Вашето дете.

Като допълнителна екстра и за услеснение на родителя, някои детски триколки от този вид могат да бъдат сгънати и по този начин по-лесно пренесени.

Детска триколка Bonfire
За употреба от деца на възраст от 3 до 7 години и с максимално тегло до 20 кг.

Детски триколки без родителски контрол

Когато малкият велосипедист се почувства готов да кара самостоятелно своята триколка, а пък на Вас Ви се иска да го наблюдавате и да му се радвате отстрани, можете да се доверите на някой от останалите видове детски триколки.

Те представляват стандартни триколесни велосипеди, съобразени с детските нужди. Оборудвани са с удобни седалка и кормило за максимален комфорт на малкия колоездач. При някои модели детски триколки, те са ергономични.

При този стандартен вид детски триколки, родителският контрол не е наличен и педалите нямат опция за фиксиране. Обикновено рамките им са изработени от стомана, но при някои модели, те са пластмасови. Максимално поддържаното тегло на повечето детски триколки от този вид е около 20-25 килограма. Подходящи са за деца между 3 и 7 години, но има и модели, които са съобразени и с нуждите на по-малките, 1-2 годишни велосипедисти.

За по-гладко возене пък, всички детски триколки на българския бранд за детски стоки BYOX, разполагат с меки EVA гуми. Същото важи и за детските триколки с родителски контрол на марката. Някои модели триколки притежават и резервна балансираща гума.

Интересни и предпочитани от много деца и родители са музикалните детски триколки. Те имат функция за активиране на различни мелодии чрез бутон. По този начин карането на колело става по-забавно и интересно за малчугана. А докато той се развеселява с разнообразните мелодии, Вие можете спокойно да си почивате и да му се радвате, седейки на съседната пейка.  

За тези велосипедисти, които желаят да сигнализират за себе си, някои модели детски триколки разполагат с метално звънче. Така освен, че ще се забавлява, бъдещият колоездач ще научи и някои основни правила за участие в пътното движение, които ще му бъдат полезни в бъдеще, когато се качи на голям велосипед.

Детски триколки – дрифт трайк

За малките любители на дрифтинга, брандът Madd Gear предлага мини дрифт трайк. Триколката е подходяща за деца над 5 години, а максимално допустимото тегло е 75 кг. Максималната дължина на краката е 95 см.

Тази, за разлика от гореописаните модели детски триколки, е оборудвана с антиплъзгащи се ръкохватки и спирачка. Предната гума на колелото е с размер 16 цола, благодарение на което кормилото остава стабилно и допринася за по-добро плъзгане. Триколката има възможност за завъртане на 360⁰, като дори тогава, освен екстремно усещане, тя осигурява пълна стабилност, баланс и устойчивост на Вашето дете.

Седалката е удобна и комфортна и е създадена специално, за да удовлетвори нуждите на малкия „дрифтър“. Разбира се, както производителят, така и ние препоръчваме карането на този вид детски триколки да се извършва с каска, за осигуряване безопасността на детето. Така ще бъдете спокойни за сигурността на Вашето дете, а то от своя страна ще придобие нови умения и гарантирано ще се забавлява.