Как да изберем детско столче за велосипед

 

Видове столчета за велосипед, как да изберем детско столче за велосипед и съвети за безопасност

За кого е подходящо детското столче за велосипед? Производителите слагат своите ограничения за килограмите на детето на всеки свой продукт. Можете да съобразите покупката си в зависимост от това колко тежи детето ви. Но нека да кажем, че деца на възраст между 9 месеца и 3 г. могат да се возят на предни столчета. Деца между 9 месеца и 6 г. могат да се возят на столчета, монтирани отзад на велосипеда. Повечето столчета имат ограничения 22 кг, а и по-големите деца вече имат желание да карат свои собствени велосипеди.

 

Видове детски столчета за велосипед

Ако тепърва се насочвате към закупуване на детско столче за велосипед, трябва да решите къде ще монтирате столчето. Съвременният пазар предлага три възможности за монтиране на детско столче за велосипед – отпред, отзад на рамката и отзад на багажника. Дали детето да е зад вас или пред вас, ще решите, след като се запознаете с предимствата и недостатъците на двете.

Ако детето ви е отпред, винаги имате визуален контакт с него, а също можете да разговаряте лесно. Недостатъкът при предно разположение на детското столче за велосипед е, че вашите движения като колоездач са ограничени, както и пространството, с което разполагате. При задното разположение на детето контактът с него е малко по-труден, но за това пък имате по- голяма свобода на движението.

Как да изберем детско столче за велосипед?

Детско столче за велосипед произведено в Италия от 100% сертифицирана нетоксична пластмаса
Детско столче за велосипед Bellelli Tiger

На първо място трябва да изберете съвместимостта на столчето с велосипеда, който притежавате, а след това и допълнителните характеристики.
Ако сте решили да закупите предно детско столче, то трябва да съобразите покупката си с три основни неща:

  • Имате ли достатъчно място на горната тръба за разполагане на столчето
  • Имате ли достатъчно разстояние под кормилото за захващане на скобите, с които се монтира столчето
  • Дали велосипедът ви е с колче за кормилото (вече не се използва за планински велосипеди) или лапа.

Ако искате детето да се вози зад вас, трябва да направите още един избор. Решете дали да монтирате детското столче директно за велосипеда или да го поставите върху багажника. Тук отново се съобразете с две неща: ако велосипедът ви е карбонов, то не трябва да монтирате столчето за него. Ако имате жила или маркучи върху седалковата тръба, отново детските столчетата за захващане към рамката не са подходящи за вас. Следователно трябва да се ориентирате към захващане към багажника. В случай, че решите да захванете столчето за багажника, а велосипедът ви няма багажник, той трябва да се закупи отделно. За да монтирате багажник, велосипедът ви трябва да има отвори на рамката. Те лесно се забелязват. Ако единият комплект отвори са разположени на горния край на триъгълника на рамката, следователно велосипедът е подходящ. Ако велосипедът ви е с дискови спирачки, ориентирайте се към специалните модели багажници за дискови спирачки.

Детайлите

След като вече сте избрали своя начин на разполагане и монтиране на детското столче за велосипед, следва да изберете какви „екстри“ предлага то за сигурно, удобно и безпроблемно возене на детето. Нека първо обърнем внимание на обезопасителните ремъци. Всички столчета разполагат с такива и почти всички ремъци са регулируеми. Винаги затягайте регулируемите ремъци, когато возите детето в столчето за велосипед. На второ място идват поставките за краката. Те са важна част от столчетата, тъй като осигуряват не само удобство и упора на детето, а и предпазват от инциденти. Отново пазарът предлага разнообразие от регулируеми поставки за краката, които осигуряват комфорт и сигурност.

Накланящите се в различни позиции детски столчета за велосипед определено са „екстра“, която високите модели предлагат. Ако възнамерявате да карате по-продължително време и смятате, че детето може да спи, докато вие го возите, тогава ви съветваме да инвестирате в това удобство. Накланящите се столчета се предлагат единствено във вариант при задно монтиране, тъй като отпред би пречило на родителя да управлява своя велосипед.
Отворите на самото детско столче за велосипед или на подложката към него по принцип осигуряват добра вентилация. Ако живеете на по-топъл климат, ориентирайте се към столче с по-голяма вентилация. Освен за детския комфорт, производителите се грижат и за безопасността на детето, като обръщат внимание на детайли като ергономични дръжки, предпазващи ръцете на детето, по-широка и по-безопасна странична защита на краката, както и специален „джоб“ за каската. Разбира се, всички материали, използвани от съвременните производители на детски столчета за велосипеди, са безопасни, лесни за поддръжка, удобни както за децата, така и за родителите.

Съвети за безопасност

Като отговорен родител преди излизане осигурете максимално безопасна среда за своето дете. Винаги слагайте каската правилно и стягайте регулируемата презрамка на брадичката. След като сложите детето в столчето, закопчейте всички обезопасителни ремъци и прегледайте за стърчащи предмети или части от дрехи. Висящи връзки на обувки, колани, дрехи или шалчета са предпоставка за инциденти. Ако моделът детско столче не е в цвят с висока видимост, осигурете лепенки или светлоотразители.
Ако все още се колебаете дали да се впуснете в приключение със своето дете на велосипеда или не сте сигурни какъв точно модел да изберете, посъветвайте се с консултантите от специализираните магазини за велосипеди. Те най-лесно ще ви насочат към правилния избор на детско столче за велосипед и ще ви помогнат с компетентно мнение.