Как да подредим багажа в раницата

Това е един въпрос, който много туристи подминават с лека ръка или не му отдават нужното внимание. За това в следващите редове ще опишем как е най-добре да се подреди багажа в раницата.

При подрежданет0 на раницата целим минимално изместване центъра на тежеста назад. Основното правило, към което се придържаме е : тежката туристическа екипировка да бъде близо до гърба. Поставяме първо спален чувал, палатка/ако ще я носим вътре в раницата/, храна, котлон, съдове и др.

За по добра организация на багажа, при раниците с голям обем /от 55 литра нагоре/ вътрешното пространство е разделено на две камери с преден вход за долната камера. Това прави лесен достапа до багажа, който е най-отдолу и дава възможност за разделено носене на : храната от дрехите – мръсна и мокра екипировка от чистата – бивачният инвентар от останалите вещи и пр.

Ако се налага да носим екипировка извън раницата, на дъното фиксираме най-тежката единица багаж – обикновено палатката. Ако тя е голяма, отделяме рейките, за да намалим дължината на пакета и съответно, крайните си габарите . Самите рейки носим отстрани – в джобовете за рейки, затегнати с компресионните ленти. Олекотените стелки и ranica_PINGUIN_Explorer60 няма опасност да ни дебалансират и можем да ги закачим навсякъде – отгоре на капака или на фронталните ленти. Ако са по-тежки, ползваме страничните компресионни ленти. Затягаме добре всяка една единица екипировка, фиксирана отвън, не оставяме нищо да се поклаща и да виси свободно, тъй като това ще ни прави тромави, нестабилни и неспособни да реагираме бързо. Зле закрепената екипировка може да бъде повредена или изгубена, което да превърне приятното ни планинарско преживяване в оцеляване.