КАК ДА СЕ ОБЛEЧЕМ В ПЛАНИНАТА. Всичко за layering

Експертите-планинари ни съветват как да се обличаме, така че разходката ни в планината да е комфортна за нашето тяло. Днес съществува алтернатива на старите пуловери от вълна или памук, които са тежки и противно на разпространеното сред хората мнение, не ни предпазват от ниските температури. За да сме предпазени в планината от измръзване и дискомфорт, специалистите препоръчват обличане на пластове (layering). Тази система е съставена основно от три слоя. Ролята на всеки от тях е да ни предпази от студа и влагата и в същото време дрехите да са леки.
Tуристическа Екипировка
Трите слоя не са независими, а се допълват, както ще видите по-нататък. Препоръчително е да ги използвате, когато отивате в планината или на разходка в горски масив.

1.ОСНОВЕН СЛОЙ

Или така наречения базов слой е първият слой облекло, което е най-близо до кожата. Неговата роля е да предпазва тялото от външния въздух и да избутва потта навън. Така кожата се чувства суха и чиста. Този първи слой също така неутрализира неприятните миризми от потта, ако материята има антибактериална обработка. Кое е най-важното –  процесът на потене е природен и полезен за тялото и не трябва да се блокира. Трябва само да поддържате много добра хигиена и да използвате правилното термо бельо.

Избягвайте памука! Този материал абсорбира водата като гъба и когато попие потта, изтласква топлината на тялото навън. Това може да доведе много бързо до хипотермия. За това ако отивате на разходка или в планината при топло време, не обличайте чорапи, бельо, тениски и блузи от памук. Препоръчваме ви дрехи от синтетика.

2.СРЕДЕН СЛОЙ

Tуристическа Екипировка

Средния слой е така нареченият междинен слой. Неговата роля е да улавя и запазва енергията на тялото, която се пренася с топлината. Поддържа я на нивото на кожата и я разпределя равномерно по цялата площ, която покрива този слой. Най-известният материал е флийса (fleece), защото е евтин, топъл, як, много лек и съхне много бързо. Ще го наречем полар, защото именно чрез полара най-често се представя флийса. Друга алтернатива е софтшел (softshell) яке. То е топло и в същото време непромокаемо.

Поларът е много мек и кадифен и се шие за всеки пол поотделно. Поларите се разделят на две категории, всяка от които е за определен сезон. За пролетно-летния сезон се предлага полар с по-малка плътност, много тънък и лек, а за есенно-зимния сезон полар с по-голяма плътност. Предлаганата топлина на тялото е правопропорционална на гъстотата на флийса. Просто, нали?

  1. ВЪНШЕН СЛОЙ

Неговата роля е да блокира вятъра и влагата, т.е. вятъра и дъжда. Най-общо якето представлява третия слой. В днешно време се предлагат различни модели зимни якета, произведени по най-съвременни технологии. Традиционното яке с гъши пух ще ви изпоти обилно при физически натоварвания. В планината се ходи с различно темпо, което също води до изпотяване. Съществуват много варианти на съвременни якета, които са леки, водо и ветроустойчиви, топли и с които ще се чувствате изключително комфортно.

Tуристическа Екипировка

 

А ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ ТЯЛОТО?

Системата layering може да се приложи и при краката. Може да сложите като първи слой един термо клин, а върху него softshell панталон. Така и вашите крака ще бъдат защитени от студа. Не забравяйте, че във всеки един момент може да приберете дрехата от средния или външния слой в раницата и да я използвате при нужда по време на поход или разходка.

Не пренебрегвайте защитата на ръцете и главата, защото именно те губят най-бързо топлината, ако не са защитени. Чифт ръкавици и подходяща шапка или качулката на вашето яке са достатъчни. Изборът на термо чорапи е много важен, тъй като в планината краката бързо измръзват. Вариантите са много – изборът е във вашите ръце.