Лагери ABEC и какво е важно да знаем за тях?

Какво представлява стандартът за качество на лагери ABEC?

Лагерите са важен компонент от структурата на колелцата на скейтборда, ролковите кънки и тротинетката, и, подобно на останалите елементи подлежат на определена категоризация, или т.нар. „стандарт за качествен толеранс на лагери“ – ABEC.

Този американски стандарт отговаря за прецизността на сферата на сачмите, намиращи се във всеки лагер, тяхното въртене и форма. ABEC системата обаче, не е определяща за тяхното качество. Въпреки че много от лагерите, предлагани на пазара се класифицират според стандартът ABEC, е добре да знаем, че някои компании използват свои собствени рейтингови системи. Независимо от това, обикновено всеки лагер съдържа седем стоманени, керамични или друг вид топчета.

Комплект лагери MGP ABEC7
Комплект лагери ABEC7

Освен ABEC системата за категоризация, при изборът на лагери е добре да обърнем внимание и на материала, от който са направени. Материалите, от които могат да бъдат изработени лагери са:

  • Хромирана стомана.
  • Титаниева сплав – титаниевите лагери издържат на голямо натоварване и са подходящи за каране при високи температури.
  • Swiss – швейцарски материал, изработен от железни сплави.
  • Керамика – керамичните лагери осигуряват по-малко триене в сравнение с останалите. Полираните керамични сачми са устойчиви на високи температури и на други неблагоприятни влияние на околната среда.

Степени за класификация

Система за класифициране на лагери ABEC включва в себе си различни степени, отбелязани с различни цифри. За тази цел, тя използва нечетните числа в диапазона от 1 до 9, включително. Всяка една от цифрите означава съответната категория на лагерите. Колкото по-висока е цифрата, толкова по-ограничени са допустимите отклонения във въртенето и толерансът на лагера е по-строг. Това от своя страна прави лагера по-прецизен и точен. Нивата на толеранс, които се тестват според стандарта ABEC, включват следните три фактора:

  • Диаметър на отвора, или иначе казано допустимото изменение на размера на вътрешния отвор на лагера;
  • Паралелизъм – изменение на ширината;
  • Радиално движение на улея, или вариациите в гнездото, в което се намират сачмите.

Системата ABEC не означава непременно, че лагерът има възможността да се върти по-бързо.

Освен разделението според стандартите на ABEC, лагерите подлежат на делене и според ISO сертификацията, в която попадат. Тя също е от значение за тяхната прецизност, но съществувт известни разлики в прилаганите ISO стандарти и стандартът за лагери ABEC.

В обощение можем да кажем, че ABEC представлява стандартът, определящ качествения толеранс на лагерите, прецизността на въртене на колелцата и формата на сферите в тях. А как да изберете най-подходящите за Вас и Вашите скейтборд, ролкови кънки или тротнетка, според системата за класификация лагери ABEC, ще научите в долните редове.

Лагери за скейтборд

Изборът на лагери за Вашия скейтборд, не винаги е лесно решение. На пазара се предлагат стотици видове лагери, различаващи по своите цена, марка, опаковка и най-вече качество. Противно на очакванията, при избора на лагери, ABEC категоризацията и степента им в тази рейтингова система, не е от особена важност.

ABEC категоризацията на лагери е от много по-голямо значение за движението с хиляди обороти в секунда, но при скейтборда това не е от значение. При него скоростта, която се развива е по-ниска, а това прави рейтинга по-малко значим.

Поради натоварването и честите удари на колелцата по време на трикове, много по-важно за лагерите на скейтборда, е качеството на материала, от който са изработени. Голяма част от специалистите в областта препоръчват лагери, изградени от хромирана стомана, тъй като тя е най-издържлива.

Митът, витаещ сред голяма част от скейтбордистите, че по-високият клас ABEC е от основно значение при изборът на лагери, е разбит и от националния мениджър продажби в Annular Bearing Engineering Committee (ABEC), Steve Heplar. Той смята, че скейтбордистите не бива да бъдат подвеждани от по-високите оценки, дадени от Съвета, защото не това е най-важното при избора на лагери за скейтборд. По негови думи, лагери от класовете ABEC 1 или ABEC 3 покриват всички необходими изисквания и са всичко, от което се нуждае един скейтборд, като допълва: „…освен, ако скейтбордистът не се движи с над 100 км/ч, което е малко вероятно.“

 Това е така, тъй като стилът на каране на скейтборд е „по-грубоват“, натискът е по-голям и прецизността на лагера не е от особено значение.

Поради тази причина, в случай, че не сте супергерой и не летите върху Вашия скейтборд, обърнете повече внимание на материала, от който са изработени различните компоненти на лагера, вместо на ABEC категоризацията. : )  

Лагери за ролкови кънки

Ако сте начинаещ или избирате кънки за Вашето дете, спокойно можете да се спрете на лагери ABEC 1 или ABEC 3. Лагерите от клас ABEC 1 понякога могат да се окажат по-издържливи от останалите, въпреки по-ниската си цена. А ето и за кои кънки и ролери са подходящи останалите класове лагери:

  • Лагери ABEC 5 ще намерите в много модели инлайн или фристайл кънки.
  • Лагерите ABEC 7 и тези от клас ABEC 9 са по-скъпи от останалите, но за сметка на това са по-прецизни. Могат да бъдат намерени в колелцата на някои модели фитнес и спортни кънки, или ролери, предназначени за каране на по-дълги разстояния. Могат да се използват и при изработката на кънки за „по-агресивно“ каране или т.нар. блейдове.

Както вече споменахме, по-високият клас лагери ABEC не Ви гарантират на всяка цена по-висока скорост. До голяма степен, тя зависи от размера на колелцата на ролерите и кънките и материалът, от който са изработени. Както колелцата, така и лагерите за кънки и ролери, се произвеждат в няколко различни размера. По-голямата част от тях са със стандартен размер 608, с 8-милиметров отвор, диаметър 22 мм и ширина 7 мм. В случай, че карате развлекателни четворни кънки, подходящите за Вас размери лагери са 627. Те са със 7-милиметров отвор, диаметър 22 мм и ширина 7 мм.

Лагери за тротинетки

Също както при скейтборда и ролковите кънки, сред почитателите на тротинетки също витае митът, че по-високата степен на класа за лагери ABEC, е основният фактор, осигуряващ по-гладко и по-бързо каране.

За постигането на по-висока скорост, е необходимо да са налице и много други фактори, освен качествените лагери на колелата на тротинетката. Това са материалът от който е изработена, нейната лекота, както и материалът на гумите и техните лагери.

Както при лагерите за ролкови кънки, така и при тези за тротинетки, по-ниските класове лагери – ABEC 1 и ABEC 3, могат да бъдат открити в продуктите, предназначени за деца. Колелцата на повечето тротинетки, предлагани на пазара притежават лагери от класовете ABEC 7 и ABEC 9. Както при кънките и ролерите, те осигуряват по-голяма прецизност и са подходящи за каране при по-висока температура и на по-дълги разстояния.

Разбира се всяка една от частите на скейтборда, ролковите кънки и тротинетката, както и материалите, от които са създадени, са от съществено значение за тяхното качество, скорост и издържливост. При избора си на някоя от тях, не забравяйте, да осигурите своята безопасност или тази на Вашето дете, за да се насладите максимално на карането на всяко едно от тях.

Автор: Станислава Николова