Поддържане на обувки от естествена кожа

Поддържането на обувки от естествена кожа често се превръща в предизвикателство, особено ако държим на неговите прецизност и качество. За да осигурим по-дълъг живот на любимите си кожени обувки, е добре да спазваме някои основни правила относно тяхното почистване, съхранение и цялостна поддръжка.

Естествената кожа се отличава от изкуствената по нейните издържливост, по-висока трайност и по-добро качество. Разлика между двата вида кожа може да бъде открита дори с просто око. Естествената кожа се различава от изкуствената по нейната пластичност при огъване и малки неравномерни пори по повърхността си.

Здрави и комфортни мъжки обувки за туризъм с дишаща и водоустойчива мембрана.
Туристически обувки от естествена кожа

Дори при допир бихте могли да усетите разликата между двата вида кожа. Еластичността на естествената кожа позволява на продуктите след огъване, разтягане или натиск, да се върнат в предишното си състояние. Добре е да имате предвид всички тези фактори при избора си, както и при поддържането на обувките от естествена кожа или други изделия, изработени от нея.

Друго важно нещо, което е добре да знаете за Вашите обувки от естествена кожа е тяхното свойство да абсорбират вода. За разлика от изкуствената кожа, естествената е пропусклива и поема водата. Това обаче, в никакъв случай не означава, че при дъждовно или зимно време краката Ви ще останат мокри. Поглъщането на влагата е напълно присъщо, дори полезно, за естествената кожа качество. Този вид влагоустойчивост е отличителна и ценна особеност за нея и за да бъде запазена за по-дълго време, поддържането на обувките от естествена кожа, трябва да бъде извършвано правилно.

Поддържане на кожени обувки

Преди да преминем към съветите за поддържане на обувките от естествена кожа, ще споменем, че те се нуждаят от редовна грижа, която е добре да бъде съобразена с препоръките на производителя.

Съществуват различни продукти за обработка и поддръжка на естествена кожа. Разнообразието им е изключително голямо, а изборът е изцяло във Вашите ръце. Продуктите за поддържане на обувки от естествена кожа се предлагат под формата на спрейове, пасти или кремове. Голяма част от тях съдържат консерванти, восъци и разтворители. Съществуват и такива на водна основа, които дълбоко подхранват кожата и поддържат нейните естествени качества. Импрегниращите препарати са най-подходящият метод за подсилването на водоустойчивостта при поддържането на обувки от естествена кожа.

Имайте предвид, че голямото натрупване на паста върху повърхността на обувките, е възможно да предизвика напукване и лющене. Затова при поддържането на обувките от естествена кожа, които носите ежедневно, не е препоръчително да се прекалява с нея. Цветната кожа е добре да бъде третирана с безцветни бои или консерванти, подходящи за възстановяването на цветове.

За още по-голяма ефективност при почистването на обувките от гладка кожа, можете да използвате мек сапун или специално създаден сапун за кожени обувки. С него, заедно с влажна мека гъбичка бихте могли  да почистите по-големите замърсявания. Можете да правите това поне веднъж месечно или в случаите, когато се налага.

Поддържане на обувки от естествена кожа през зимата

Зимата е сезонът, през който обувките ни търпят най-големи щети, особено, носейки ги в града. Солта по улиците е най-големият враг на кожените обувки, и може бързо да съсипе тяхната материя.

При поддържането на обувките от естествена кожа, особено когато тя е гладка, е добре да премахнете солта от обувките си, веднага след като се приберете, преди тя да е попила в материята и да е оставила по-трайни петна. Направете това с мека кърпа. Може да смесите ябълков оцет с вода в съотношение 1:2, след което отново с мека кърпа или четка внимателно да втриете сместа в петната.

Висококачествен продукт за поддържане и импрегниране на всички видове гладка кожа. Представлява подхранващ крем, който обогатява кожата с въглеводород и я прави водоотблъскваща. Позволява на кожата да диша. Съдържа Carnauba - матира кожата, но ако търкате дълго време, ще постигнете блясък.
Вакса за естествена кожа Storm

Прахта, също е добре да бъде премахната с мека кърпа или много мека четка. За да бъде почистването и поддържането на обувките от естествена кожа, качествено и напълно безопасно за материята, е добре да направите това с леки кръгови движения. Засъхналата кал по обувките пък, можете да премахнете със създадена за целта четка.

В случай, че обувките са все още мокри е добре да бъдат почистени със суха кърпа, парцал или гъба. Обратното ще бъде, ако обувките са сухи.

След като приключите с почистването на зимните си обувки е важно да запомните, че трябва да бъдат оставени да изсъхнат по естествен начин, на стайна температура. Радиаторът, печката и всеки друг отоплителен уред увреждат обувките от естествена кожа и могат да нарушат техните форма и качество на материята. Не бива да сушите обувките си и в сушилня! За още по-добър резултат, нанесете лак, боя или вакса, чак след като обувките са напълно изсъхнали.

В грижата за кожените си обувки през зимата, можете да включите и използването на специален вазелин и защитен спрей. Защитният спрей изпълнява ролята на бариера, предпазвайки обувки от вредното влияние на снега, солта, калта и водата. Можете да го нанасяте преди излизане или след почистването на обувките си.

Поддържане на обувки от велур и набук

Също както при обувките от естествена кожа, солните разтвори през зимата, са най-големият враг и на обувките от велур и набук. Освен, че търпят щети от солта, те по-лесно абсорбират влагата и съответно, по-бързо могат да се деформират. Поради тази причина за поддръжката и почистването на тези материи, трябва да се използват специално създадени за тях бои и гъбички.

Както вече споменахме, за поддържането на обувки от естествена кожа, можем да използваме различни пасти и кремове. При тези от велур и набук обаче, това изобщо не е препоръчително. В магазините можете да откриете продукти и четки специално разработени за почистването на тези два типа материи. За почистването на набук се използва такава четка и мека кърпа, напоена с вода и мек почистващ препарат, отново създаден специално за него.

Изсушаването на обувките от велур и набук трябва отново да бъде по естествен начин на сухо и проветриво място и на стайна температура.

За запазването на качествата на набука, можете да използвате специално разработен безцветен спрей, който да предпази кожата от вода, и да фиксира нейния повърхностен слой.

Допълнителни съвети за поддържане на обувките от естествена кожа

Почистването на обувките разбира се, е най-важният фактор за запазване на техния външен вид, непропускваемост и качество. Има обаче, и други неща, на които е добре да обърнем внимание при поддържането на обувките от естествена кожа.

Едно от най-неприятните неща, събувайки обувките си, е да усетим неприятна миризма от тях. За да предотвратите това е добре да носите обувките си с чисти памучни чорапи или чорапи от естествени материи, тип мерино вълна. Можете да използвате и освежаващ дезедорант, пудра или други, предназначени за целта, козметични средства. Ако все пак обувките задържат неприятни миризми, можете по-често да сменяте техните стелки.  

Ако притежавате кожени обувки, покрити с GORE-TEXмембрана, е добре да знаете, че те се нуждаят от още по-специална грижа. Тъканта GORE-TEX е изключително лека мембрана, известна със своите издържливост и непропускливост. До момента това е най-висококачествената технология, притежаваща свойството да отблъсква водата и в същото време да пропуска влагата навън. За да запазите всички тези уникални свойства на материята, е важно редовно да импрегнирате GORE-TEX обувките си. Това можете да направите, посредством четка и хладка вода. За максимални резултати е препоръчително да използвате спрей за импрегниране на материята.

За да съхраните издържливостта на Вашите обувки, не пестете време, което да отделите за тяхното правилно поддържане. На обувките от естествена кожа, е необходимо да се отдаде нужното внимание, за да продължат да служат вярно на Вашите крака. Можете да ги импрегнирате и лъснете непосредствено преди излизане, за да им осигурите по-сигурна защита от вредните влияние на влагата, прахта и солта през зимата.

Продукти за поддържане на обувки от естествена кожа от марката Storm

Както вече споменахме, на пазара можете да откриете много и различни видове продукти за поддържане на обувки от естествена кожа. Те могат да бъдат под формата на пасти, кремове или спрейове.

Английската марка Storm залага на продукти, създадени както с грижа за обувките, така и с грижа към природата. За производството на всеки един продукт е използвана специално създадена екологична формула, базирана на съхранението и опазването на природните ресурси. За разлика от своите конкуренти, продуктите с марка Storm, са създадени с употребата на много по-малки количества вода и енергия. В допълнение, компанията се гордее с новите си алуминиеви опаковки, с нулево съдържание на пластмаса.

За поддържане на обувките от естествена кожа, брандът Storm предлага импрегниращи спрейове в различни разфасовки. За създаването им е използвана NANO технология за хидроизолиране, която не влияе на дишащите материи.

Спрейовете Storm за гладка естествена кожа, не променят нейните структура и цвят. Те създават водоотблъскващо покритие и, тъй като притежават емулсия на водна основа, запазват нейната еластичност. За още по-качественото поддържане на обувките от естествена кожа, спрейовете могат да бъдат използвани в комбинация с вакса Storm. Тя подхранва и обогатява кожата с въглеводород, позволява ѝ да диша и я прави водоотблъскваща.  А това, както знаем е от изключително значение за поддържането на обувките от естествена кожа.

За обувките от набук и велур, компанията предлага специално създадени импрегнатори, отново под формата на спрей. Те подхранват материите в тяхната основа и им осигуряват защитно покритие. Заедно с това, възвръщат мекотата на набука и велура, и „подмладяват“ материите в дълбочина, възстановявайки техните власинки.

Английската марка Storm предлага, освен висококачествени продукти за поддръжане на обувки от естествена кожа, и такива осигуряващи защитата на Вашите екипировка, палатка и тента. Като изключим перилните препарати, всички останали изделия за защита на материите, са под формата на спрейове, за по-удобна и лесна употреба.

Автор: Станислава Николова