Спaлни чували

Една от най-важните стъпки при подготовката за къмпинг, бивакуване или дълъг планински преход е изборът на спален чувал. Каква е функцията на спалните чували? – запазват топлината, излъчвана от тялото, задържайки нециркулиращия въздух близо до него. Затоплен, той създава бариера между вас и студеният въздух отвън.

Посочените стойности за температурен диапазон, в който чувалът е ефективен, са ориентировъчни. Не са общовалидни, защото всеки човек има различен метаболизъм и предпочитания. Ако се колебаете при избора на спален чувал цени, по-добре изберете този, който ще ви топли повече. Ако трябва да нощувате на голяма надморска височина или в много студено време, купете си Спален Чувал Vango със стойност на комфорт поне -10 градуса.

Спални чували Vango
Спални чували Vango

Ефективността на всеки спален чувал се определя от много фактори. За да топли максимално добре, трябва да използвате шалте, което ще ви изолира от студената земя. Ако ще спите на сняг, най-добре е да си подложите две шалтета. При нощуване в палатка тя задържа допълнителен слой въздух, който се затопля и също ви пази от ниските температури навън. Ако легнете в спалния чувал добре облечени, това ще увеличи топлината. Заредете организма си с течности и храна – разграждането на храната по време на сън загрява тялото.

Формата също има значение при избора на подходящия за вас спален чувал. Моделът «мумия» следва извивките на тялото ви. Има качулка, която перфектно изолира главата ви от студа, след като я пристегнете с шнур. Няма свободно пространство за движение на краката, но пък въздухът в спален чувал мумия се затопля много по-бързо.
Много от вас предпочитат да използват комбиниран модел – правоъгълен спален чувал Vango  с качулка. Той позволява свобода на движенията, но въздухът в него по-трудно се затопля. Освен това е по-голям от типа мумия и е по-тежък. Подходящ е за по-топло време, за затворени помещения и за почивки на ниска надморска височина. Във ваш плюс е, ако изберете правоъгълен спален чувал с екстри – отваряне на ципа докрай и трансформиране в широко одеало или съединяване на два чувала в един.

Изключително важен е и пълнежът на спални чували Vango, които ви предлага онлайн магазин Dimibike.com. За зимен и алпийски туризъм отлично изолира спален чувал от естествен гъши пух – висококачествени пера и пух от патици и гъски. Пухен спален чувал издържа десетилетия повече в сравнение със синтетичен. Важно е пълнежът да е фиксиран – чрез шевове, които не позволяват изолацията да се размества. Птичият пух е ултралек и в комбинация с тялото ви създава невероятна топлина. Единственият минус на този пълнеж е, че при намокряне съхне изключително бавно.
Другият вид изолация при спалните чували е пълнеж от синтетични кухи влакна, разположени на пластове. При по-скъпите модели горният слой е двуслоен и има решетъчна 3D структура за максимално задържане на топлината. Синтетични спални чували Vango се отличават със следните предимства – изолират дори ако пълнежа е влажен, съхнат много бързо, по-евтини са.

От какъвто и спален чувал да се нуждаете, ще го намерите при нас – в онлайн магазин Dimibike.com. Предлагаме ви шотландско качество за сладки сънища.