Термо чорапи мерино за топли и сухи крака през зимата?

Ако сте любител на зимните спортове, колоезденето или пешеходния туризъм, най-вероятно сте чували или дори носили термо чорапи мерино. Може би знаете и за техните свойства да изолират краката от студ, да абсорбират влагата и да осигуряват естествен комфорт на краката Ви.

На какво обаче, дължим всички тези качества и каква е тайната на термо чорапите мерино? Отговорите на тези въпроси ще научите в долните редове.

Tермо чорапи от мериносова вълна.
Термо чорапи Lasting

Какво представлява мерино вълната?

Мерино вълната, наричана още мериносова вълна е най-висококачествената вълна, позната до днес. Тя се добива от специална порода овце, откъдето идва и името ѝ. Мерино овцете са ценени заради своята вълна още от времето преди Христа. От тогава до днес, тази специална порода овце, е позната и отглеждана в почти целия свят, а от ценната ѝ козина се изработва най-висококачествената екипировка за зимни спортове, колоезедене, трекинг и пешеходен туризъм.

Независимо от сезона и дейността, за която са предназначени, дрехите и термо чорапите от мериносова вълна ще Ви предоставят необходимия комфорт и ще регулират идеално температурата на тялото Ви. Термо чорапите мерино например, ще осигурят на краката Ви топлина през зимата и прохлада през лятото. Как е възможно това? Всички тези невероятни свойства на мериносовата вълна, дължим на бързата и лесна адаптивност на мерино овцете към всякакви атмосферни условия.

През годините, мериносовата вълна печели доверието на хората и освен в спортно-планинска екипировка, можем да я открием и във военни униформи, и работно облекло. За тези, които все още не вярват в уникалните ѝ качества, ще споделим, че именно мерино вълна би могла да бъде открита във външната изолация на някои сгради в Нова Зеландия. Нова Зеландия неслучайно е и страната с най-голям износ на мериносова вълна.

Как „работи“ мериносовата вълна?

Благодарение на силно накъдрените си нишки, осигуряващи на въздуха достатъчно пространство в себе си, мерино вълната притежава способността да изолира студа дори при минусови температури. Същият този въздух, намиращ се между финните нишки, действа като изолация и лятно време, когато температурите са по-високи, запазва тялото от прегряване и отвежда излишната топлина. Друго важно качество на мериносовата вълна е свойството да абсорбира влага, 1/3-та от обема си, и да я отвежда навън през влакната си.

Всичко това на практика означава, че можете да носите Вашите дрехи и термо чорапи мерино, както при дълъг зимен преход, така и в горещи летни дни. И в двата случая, мерино вълната ще пропуска влагата и ще осигури добра дишаемост на тялото и краката Ви. А дори чорапите да се намокрят, благодарение на вече изброените характеристики на мериносовата вълна, влагата бързо ще се изпари и краката Ви отново ще са на сухо и топло.

Продуктите, изработени от мериносова вълна са много леки, което и ги прави предпочитани сред любителите на катеренето, алпинизма и зимните спортове. Освен това притежават естествено антибактериално свойство, предотвратяващо натрупването на неприятни миризми. А какво по-полезно качество от това, особено при активностите с по-високо натоварване?

За разлика от тези, изработени от синтетични материи, дрехите и термо чорапите от мериносова вълна ще запазят тялото и краката Ви топли, дори когато ги намокрите. Освен това са биоразградими. В случай на директен контакт с огън или горяща повърхност пък, няма да бъдат разтопени.

Не на последно място, трябва да споменем и мекотата на мериносовата вълна. Нишките ѝ са толкова фини, че при допир с кожата, дрехите и термо чорапите мерино, не само не „боцкат“ и не я дразнят, но осигуряват комфорт и удобство. Мерино вълната е 30% по-фина от стандартната, а влакната с големина под 19 микрона, не дразни дори чувствителната и склонна към алергии кожа.

Защо да изберем термо чорапи мерино?

Термо чорапите мерино печелят битката с останалите такива, заради трите си най-основни предимства:

  • Осигуряват мекота и комфорт, и не дразнят кожата;
  • Притежават естествено антибактериално свойство и не задържат неприятни миризми;
  • Не запарват и не задържат влагата от изпотяването.

Свойството за бързо съхнене и UV защитата, която предлагат, са само още две от нещата, които помагат на термо чорапите мерино да заемат първото място в класацията на спортно-туристическите чорапи. Мериносовата вълна е по-еластична от останалите, заради своята вълнообразна структура, което прави термо чорапите мерино по еластични и разтегливи от останалите. След разтягане с до 30% от дължината си, те могат да я възстановят с приблизително 20%.

Благодарение на тънките нишки в състава си (три пъти по-фини от човешки косъм), термо чорапите мерино, абсорбират молекулите на миризмите и по този начин, не им позволяват да излъчват неприятен аромат. Освен това протеиновите молекули в нишките на мериносовата вълна потискат техния растеж. Всичко това Ви дава основание, след дълъг и уморителен ден в планината, спокойно да събуете обувките си, без да се притеснявате от неприятната миризма, защото термо чорапите мерино, не биха допуснали тя да проникне в тях.

Благодарение на всичките си уникални свойства, днес с мериносова вълна работят почти всички известни производители на спортно-туристическа екипировка. Заради уникалните си терморегулиращи способности, тя печели доверието на огромен брой планинари, скиори, колоездачи и алпинисти. По време на своите занимания, те от своя страна, се радват на топлина през зимата и прохлада през лятото, осигурени от създадените от нея дрехи, термо бельо и термо чорапи мерино.

Сред по-голямата част от известните брандове, предлагащи термо чорапи, мерино вълната е основният елемент, удостоверяващ техните потенциал и авторитет. Днес в България, термо чорапи от мерино вълна, се предлагат от много производители, но едни от най-качествените термо чорапи мерино са тези на чешката марка Lasting,

От каква поддръжка се нуждаят термо чорапите мерино?

Противно на очакванията, термо чорапите мерино не изискват някаква специална грижа. Поддръжката им е подобна на останалите части от екипировката Ви. Могат да се перат в пералня при максимална температура 30 градуса с обикновен перилен препарат или специализиран за вълна такъв. За да се радвате по-дълго на своите термо чорапи мерино, пропуснете центрофугата и не добавяйте белина или омекотител.

След прането е добре термо чорапите мерино да се оставят да изсъхнат по естествен начин. Сушилнята би могла да наруши материята на чорапите, затова използването ѝ не се препоръчва от нито един производител. Същото важи и за пряката слънчева светлина и радиатора.

Някои производители препоръчват след първите 2-3 употреби, термо чорапите мерино да се перат отделно или заедно с останалите дрехи от мериносова вълна, за да се намали появата на къси влакна по плата.

Е, все още ли се чудите какви чорапи да изберете за Вашето любимо занимание?

Автор: Станислава Николова