Тротинетки за скачане

Тротинетките за скачане или т.нар. фрийстайл тротинетки в последните години се превърнаха в тотален хит сред подрастващите. Неслучайно популярността им не престава да расте с всеки изминал ден, а почитателите на този екстремен спорт стават все повече и повече.

Превърнали се в част от street културата по света, тротинетките вече не са просто превозно средство. Все по-често скейтпарковете по света посрещат не само скейтбордисти, но и почитатели на двуколката, предоставяща нещо повече от възможност за придвижване. Фрийстайл тротинетките заемат ключово място в сърцата на почитателите на екстремните преживявания. Те предлагат на своите притежатели екстремно изживяване, изпълнено с високи дози адреналин и огромно количество забавление.  

Едва около 20-годишни, тротинетките за скачане вече имат милиони фенове по света и се радват на все по-голям интерес от деца и тийнейджъри на различни възрасти.

А как започва всичко и на какво дължат тротинетките за скачане своята популярност днес ще научите в долните редове.

Началото…

Тротинетките или т.нар. скутери далеч не са изобретение на XXI-ви век. Данни за тяхното съществуване датират от преди около 100 години. Превръщането на непретенциозния скутер от играчка в средство за спортуване, обаче е съвсем скорошно откритие.

През 1996 г. брандът Micro представя на пазара иновативните сгъваеми тротинетки, които се превръщат в тотален хит сред населението на по-големите населени места. Те предоставят на жителите на многолюдните градове лесно и удобно средство за придвижване, а децата пък се радват на нов метод за забавление и игра.

Заради своите удобство и лекота на рамката, тротинетките не след дълго започват да се използват за скокове. Те бързо печелят сърцата на много почитатели на екстремните изживявания и се превръщат в любимо занимание и средство за развитие на напълно нови умения. Именно това дава началото на свободния стил каране на тротинетки.

За да удовлетворят нарастващите нужди на фрийстайл карачите, в създаването на тротинетки за скачане се включват и марки като Madd Gear, Dominator, District, Slamm, Spartan и др. Отдадени на своята идея, именно те поставят началото на този екстремен фрийстайл спорт. За да разгранични тротинетките за скачане от играчки, и да ги превърне в подходящо за екстремно изживяване средство, всеки един от брандовете непрестанно усъвършенства своите дизайн, качество и структура на продуктите си.

Какво е важно да знаем при избора на тротинетки за скачане?

С развитието на спорта и нарастващия брой негови почитатели, на пазара бързо започват да се появяват професионални тротинетки за скачане, а изборът на най-подходящата, става все по-труден.

За да ни служи по-дълго време, и за да удовлетвори напълно нашите нужди, избраната от нас тротинетка за скокове, трябва да бъде съобразена със спецификата на каране и индивидуалните ни потребности. Един от най-важните компоненти, на който трябва да обърнем внимание, е платформата на тротинетката.

Възможно е тя да бъде съставена от една обща част или от две отделни, свързани помежду си в долната част на тротинетката. Важно е да знаем, че колкото по-малко отделни части има една платформа, толкова по-малка е вероятността от счупване на компонента. Разбира се, грижата и редовната проверка на всяка една от частите, намалява риска от повреда. Най-често платформата или декът на тротинетките за скачане е изработена от алуминий и теглото ѝ не надвишава 2 кг.

Кормилото или т.нар. бар на тротинетките за скачане не е сгъваем, за разлика от това на останалите тротинетки. В зависимост от марката, то може да бъде изработено както от алуминий, така и от хром-молибденова стомана. Кормилото на тротинетките за скачане също трябва да бъде леко и достатъчно здраво, за да издържи натоварването при изпълнението на трикове. Отделните му части обикновено са заварени, за да осигурят необходимата издръжливост. Ръкохватките на тротинетките за скачане най-често са сменяеми и съобразени с индивидуалните нужди на всеки карач.

Колелцата на тротинетката, тяхната големина и качество също са от изключителна важност. Размерите на предлаганите колелца за фрийстайл тротинетки обикновено варират, а за да осигурят по-голяма прецизност при каране и изпълнение на трикове, най-често те притежават лагери ABEC 9.

По-напредналите любители на скокове и трикове с тротинетки предпочитат по-меки колелца, за разлика от тези, които карат в града. Именно те осигуряват по-лесно и плавно изпълнение на триковете.

Видове тротинетки за скачане

По-новите модели тротинетки за скачане, предлагани на пазара разполагат с алуминиева основа, която освен издръжливост осигурява и необходимата за изпълнението на трикове лекота. Всички те се различават в зависимост от своите клас и марка.

Основните разлики най-често са в големината на платформата, размера на ръкохватките и мекотата на колелцата. При избора на тротинетка за скачане на първо място е необходимо да се уверите в своето или това на Вашето дете ниво на напредналост.

Както вече споменахме, лагерите на тротинетките за трикове най-често ABEC 9, но има и модели, съдържащи лагери ABEC 7. Изборът на твърдост на колелцата зависи основно от нивото на напредналост и начина, по който се кара тротинетката.

Размерът на колелцата на фрийстайл тротинетките най-често е 100 или 110 мм, но повечето по-нови предлагат възможност за смяна.

Височината също е определяща при избора на тротинетка. Общото правило гласи, че тротинетката трябва да достига нивото на талията, когато сте стъпили върху платформата ѝ.

А за да не сбъркате при своя избор, ето как най-правилно можете да определите подходящия размер тротинетка. В долната таблица показваме препоръчителната височина на тротинетките, според ръста и възрастта на нейния притежател.

Тротинетки за трикове и скоци

Защо да изберем скоковете с тротинетки за наше хоби?

Това, което ни дава фрийстал карането на тротинетки, не е просто забавление, а напълно различно изживяване, носещо в себе си усещане за свобода. Неслучайно фрийстайл карането на тротинетки се радва на такава голяма популярност сред децата и тийнейджърите днес. Освен, че развиват умения като издържливост и упоритост, тротинетките за скачане предоставят на всички техни почитатели възможността да спортуват на открито, в компанията на много други, споделящи тяхната страст.

Интензивен, динамичен и много забавен, този спорт „развинтва“ въображението и засилва концентрацията. Заедно с това развива умението за баланс и поддържането на равновесие.

Едновременно екстремно изживяване и спорт, скачането с тротинетки вече е част от street културата както в България, така и по света. Изпълнено с високи дози адреналин, скачането с тротинетки, дава възможността на деца и възрастни да живеят активно, и неуморно да се радват на живота.

А за да постигнете всичко това не се изисква много от вас. Само малко смелост, широка усмивка и голямо желание. Не забравяйте и безопасността, когато се качите на своята тротинетка за скачане и трикове. Протекторите и каската ще осигурят по-голяма защита от нараняване и ще направят карането по-сигурно, по-комфортно и по-приятно.