Туристически гети и какво е важно да знаем за тях

Туристическите гети са важна част от екипировката на всеки един планинар и любител на зимния туризъм. Те предпазват краката и обувките от намокряне и нараняване, и осигуряват допълнителна защита, от която всеки запален почитател на планинските дейности се нуждае.

Туристически гети ТАШЕВ
Изработени изцяло от изключително здравия материал кордура.

Какво представляват туристическите гети?

Туристическите гети представляват цилиндрично водонепропускливи „ръкави“, които се поставят върху панталона и обувката, и по този начин ги предпазват от намокряне, замърсяване и нараняване. За да седят здраво закрепени върху крака, те разполагат с: 

 • Ленти, преминаващи през подметките на обувките;
 • Еластични шнурове със стопери, в горната си част;
 • Ластични ленти в областта на глезена (повечето модели имат, но съществуват и някои модели без такива ленти);
 • Куки за закачане на долната част за връзките на обувките (не всички модели разполагат с такива куки).

Предназначението на лентите, преминаващи през подметките на обувките, е да осигурят здравото прихващане на туристическите гети за крака на носещия ги. Те могат да бъдат както обикновени връзки и полиамидни ленти, така и изработени от по-здрав материал, стоманени въженца или абразиво устойчиви и двойно гумирани ленти. Повечето ленти имат възможността да се регулират с токи.

Еластичните и ластични шнурове от своя страна фиксират туристическите гети в горната и долната  им част. Чрез стопери, те могат да се регулират според крака и панталона на своя притежател. Съществуват някои модели, които вместо ластични шнурове със стопери, притежават ленти с токи. Ластичните ленти в долната част на гетите обхващат глезена и осигуряват по-сигурна защита.

Някои видове туристически гети притежават и куки за закачане за връзките на обувките. Те осигуряват допълнителна сигурност и стабилност на гетите върху крака. Обикновено гетите, които разполагат с кукички са предназначени за по-тежки преходи и по-сурови зимни условия.

Независимо от материала, от който за изработени и дейността, за която са определени, всички туристически гети се закопчават отпред, като започването минава по цялата им дължина. За да осигури по-сигурна протекция, предното закопчаване най-често е двойно. При някои модели туристически гети, то е с цип и велкро самозалепваща се лента, а при други – с копчета над ципа.

Видове туристически гети

Разбира се, когато избираме гети на първо място трябва да бъдем наясно за каква точно дейност ще ни служат те. Съществуват няколко основни вида туристически гети, съответно според дейността, за която ще бъдат използвани, и според тяхната височина.

Видове туристически гети според тяхната височина

Туристическите гети имат различна височина, която зависи основно от дейността, за която ще бъдат употребявани и защитата, от която се нуждае техния притежател. Най-общо според своята височина те биват:

 • Ниски (над глезена);
 • Средни (до средата на прасеца);
 • Високи (до коляното). 
Детски туристически гети

При зимни планински преходи и разходки в планината през дълбок и неотъпкан сняг, е добре да разполагате с високи туристически гети, обхващащи крака до коляното. За по-леки преходи в извън зимния сезон, ваш верен спътник могат да бъдат както ниските, така и средните по височина гети.

Нужно е да отбележим, че колкото по-високи са гетите, толкова повече запарват краката. Затова преди да направите избор е важно добре обмислите в какви условия, през кой сезон и за какви дейности ще използвате туристическите си гети.

В зависимост от предпочитаната от вас активност и любимото ви занимание в планината, можете да избирате сред няколко различни вида туристически гети.

Гети за туризъм

Гетите, предназначени за туризъм и леки туристически преходи предлагат основна защита срещу камъчета, песъчинки и лек дъжд. Те са леки и изработени от дишаща материя, и обикновено са подходящи за по-меко време. Повечето от тях са напълно водоустойчиви и осигуряват сигурна защита от намокряне при дъжд и сняг. Този вид туристически гети е подходящ за по-кратки дневни преходи, но някои модели могат да бъдат използвани и за няколкодневен престой в планината.

Гети за алпинизъм

Този тип туристически гети са по-подсигурени и по-здрави от гетите за леки преходи. Те осигуряват защита при по-тежки преходи и натоварвания, както и допълнителна изолация при по-сурови метеорологични условия. По-голямата част от тях разполагат с водоустойчива и дишаща мембрана, която защитава краката от намокряне при дъжд и сняг. Те са по-устойчиви на проникване на вода и абразивно износване.

Този вид туристически гети се използват често при дейности като ледено катерене, ски бягане, катерене със снегоходки и преходи в дълбок сняг. Подходящи са и за почитателите на лова.

Гети за експедиции

Този вид туристически гети осигуряват пълна защита на панталона и краката. Те притежават пълен набор от изолационни свойства. Изработени от напълно водоустойчива и дишаща материя, те предпазват от намокряне и измръзване, и гарантират комфорт и отлична защита дори при продължителни алпийски преходи и тежки зимни условия.

Гети за планинско бягане

Този вид гети, за разлика от изброени по-горе туристически гети, рядко е предназначен за планиски преходи и разходки в планината. Те са изработени специално за нуждите на планинските бегачи. Леки и компактни са, и основната им цел е да предпазят обувките и краката от навлизане и наранявания от камъчета, пръчки, пясък и др.

Материали за изработване на туристически гети

Също както при туристическите обувки, материалът, от който са изработени гетите е сред най-важните техни особености. Именно от него зависи нивото на защита, което туристическите гети предлагат.

Най-важното е материята да бъде водоустойчива, за да предпази обувките и краката от намокряне по време на преход или разходка в планината. Нейните лекота и устойчивост също не бива да бъдат подценявани.

Най-често използваните материали за изработката на туристически гети са:

 • Gore-Tex® – може би най-популярната и добре позната тектилна мембрана. Тя осигурява перфектна защита от вода и сняг, и в същото време притежава отлична дишаемост и паропропускливост. Заедно с това предпазва и от вятър. Всички тези свойства правят туристическите гети, изработени от мембрана Gore-Tex®, идеалния избор за преходи по мокри и заснежени терени.
 • Cordura® – тази материя притежава изключителна здравина. Туристическите гети, изработени от този материал са издържливи на протриване и износване. Cordura® е водоустойчив материал с дълъг живот, който запазва своята здравина дори при по-сурови условия. Туристическите гети с такава мембрана са подходящи за ледено катерене и зимни преходи с алпийски котки.
 • Полиестер – голяма част от туристическите гети на пазара са изработени от тази материя. Тя е изключително лека и предлага необходимата здравина и защита при по-леки условия в планината. Подобно на останалите материи, полиестерът е водоустойчив и предпазва от навлизане на вода и сняг.
 • Рипстоп полиестер – този вид полиестер е по-здрав от обикновения. Рипстоп е специална технология на тъкане, при която нишките се усукват, за да усилят структурата на плата и да го направят по-устойчив. Подсилващите нишки, преплетени кръстовидно в плата, осигуряват неговата здравина и затрудняват късането и износването му.

Избор на размер на туристическите гети

След като се спрете на типа туристически гети, отговарящ на Вашите нужди и подходящ за любимата ви дейност в планината, е важно да изберете и най-правилния за вас размер. От това зависи дали гетите ще Ви бъдат удобни за носене и дали ще ви предпазват достатъчно добре. Ако те са по-големи, отколкото е необходимо, например, могат да пропуснат сняг, вода, кал или пясък. Ако пък размерът им е по-малък, е възможно да убиват и стягат крака. В идеалния случай, най-подходящият размер туристически гети застават плътно и удобно по крака без да го пристягат.

За да разберете дали сте избрали най-подходящите за вас туристически гети, обърнете внимание колко плътно и здраво обхващат те обувката. Не бива да се забелязват отвори или разхлабено пространство, през което може да навлезе вода, сняг или кал.

За да избегнете това, е добре да премерите туристическите гети с обувките, с които смятате да ги носите в бъдеще.

В заключение…

Изборът на туристически гети е също толкова съществен, колкото и изборът на останалата част от вашата екипировка. За да си осигурите комфорт и защита по време на преходите и любимите си занимания в планината, е добре гетите ви също да бъдат съобразени с тях.

Туристическите гети са важна част от планинската екипировка, предпазващ от сняг, дъжд, мокра трева, бодливи храсти и насекоми, както и от влечуги, камъни и пясък. Това прави тези малки и леки туристически аксесоари, подходящи за всеки сезон и за всяка дейност в планината, от лека еднодневна разходка, до тежък зимен преход и ледено катерене.