Туристически обувки Alpina и защо да изберем тях?

Туристическите обувки Alpina са част от голямото семейство на бранда Alpina, предлагащ разнообразие от висококачествени обувки за всички любители на планината и спорта. Голяма част от вас със сигурност познават марката и характеристиките на нейните продуктите. С какво обаче, се отличават туристическите обувки Alpina от останалите на пазара и какви са техните предимства, ще разберете в долните редове.

Избор на туристически обувки

Разнообразието от обувки за различните дейности в планината, става все по-голямо, а с него се усложнява и изборът. Кои обаче са нещата, на които е добре да обърнем внимание при избора на нашите верни спътници в планината – обувките?

Разбира се, на първо място трябва да се съобразим с това, за каква точно активност ще използваме нашите обувки. В зависимост от това, туристически обувки биват няколко вида, попадащи в следните категории:

  • Light hiking boots (Леки туристически обувки)
  • Hiking boots (Обувки за кратки преходи)
  • Backpacking boots (Обувки за дълги преходи с раница)
  • Mountaineering boots (Обувки за алпинизъм)
  • Approach shoes (Обувки, подходящи за катерене)
  • Hunting boots (Обувки, подходящи за лов)

Според своята височина, туристическите обувки се делят на ниски, средно високи и високи.

Разбира се, освен комфорт и удобство на краката, обувките трябва да бъдат достатъчно издържливи и съобразени с терена, по който ще бъдат използвани. Добре е, те да бъдат изработени от водоустойчива мембрана, която да предпазва краката Ви от намокряне, като в същото време им позволява да „дишат“.

Що се отнася до подметката, тя трябва да осигурява добро сцепление по време на ходене, което зависи основно от грайферите на Вашите туристически обувки. Alpina снабдява голяма част от своите планински обувки с материала Vibram®, който гарантира стабилността и устойчивостта на подметката.

А ето и какви са останалите предимства на туристическите обувки Alpina.

Туристически обувки Alpina

Alpina е марка, която безкомпромисно държи на качеството на своите продукти. Туристическите обувки заемат основно място в нейното портфолио, а любителите на планинските преходи се радват на техните удобство и комфорт. Разнообразни и съобразени с индивидуалните нужди, туристическите обувки Alpina могат да се превърнат в незаменима част от Вашата планинска екипировка. Предлагайки обувки във всяка една от изброените по-горе категории, те са идеалният избор за всички почитатели на туризма и планинските походи, независимо от терена и нивото на трудност.

Леки туристически обувки и обувки за кратки преходи 

Обувките от категорията Light hiking boots са по-леки и по-ниски в сравнение с останалите туристически обувки. Те не обхващат глезена и имат по-мека подметка. Подходящи се за еднодневни леки преходи и разходки в планината с много малко багаж.

За разлика от тях, Hiking обувките за кратки преходи са по-високи, малко по-обемни и по-тежки. Предназначени са за по-дълги преходи с по-голяма, но все пак лека раница. Въпреки, че обхващат глезена, те не предлагат издържливостта на по-здравите Backpacking туристически обувки. Alpina разработва както мъжки, така и женски обувки от тази категория, като се съобразява с индивудланите нужди на двата пола. Всички те са покрити с водоустойчива мембрана, а подметката им осигурява по-голям комфорт, дори при ходене по по-стръмни,хлъзгави и каменисти терени. Конструкцията на грайфера осигурява по-лесното спиране по стръмни склонове и улеснява изкачването по скалисти терени.

Обувки за тежки преходи и алпинизъм

Обувките от категорията Backpacking boots, предназначени за по-дълги и тежки преходи в планината, е необходимо да предоставят на краката максимален комфорт. Именно поради тази причина е добре мембраната им да бъде дишаща и в същото време водоустойчива.

Подметката и грайферите на този вид турстически обувки, също са от основно значение. За да предоставят по-добро сцепление на обувките с терена, каналите между грайферите на този вид обувки са по-дълбоки. Туристическите обувки Alpina от тази категория притежават по-широки грайфери, позволяващи на калта и водата да се оттичат, в резултат на което сцеплението с терена не се понижава. Освен това подметката е изработена от материала Vibram®, чиито свойства и предимства ще разгледаме малко по-надолу.

Mountaineering обувките, или обувките, предназначени за алпинизъм и трудни зимни терени, са по-тежки в сравнение с останалите. Подметката им е по-стабилна и е предназначена да издържи както Вашето собствено тегло, така и това на по-голяма и тежка раница. За по-меко и удобно ходене, туристическите обувки Alpina от този клас, притежават полиуретанова междинна подметка, която предоставя допълнителна гъвкавост и устойчивост.

Набукът и естествената кожа, от които е изработена външаната част на този вид туристически обувки Alpina, пък осигурява водоустойчивост и издържливост на триене. Мембраната Sympatex® от своя страна предпазва краката от изпотяване и им позволява да „дишат“, като в същото време не пропуска вода и ги защитава от намокряне.

Обувки, подходящи за катерене и лов

Тези категории планински обувки са по-специфични от останалите, тъй като са предназначени за конкректни дейности.

Обувките за катерене са ниски и с твърда подметка. Обикновено под пръстите те нямат грайфер и подметката остава гладка, за да бъде улеснено катеренето по скали.

За разлика от тях, обувките за лов са високи, по-тежки и подметката им е снабдена с дълбоки грайфери. С тяхна помощ кракът остава стабилен дори и по неравни и по-хлъзгави повърхности. Широките канали позволяват по-лесното отстраняване на калта, в резултат на което подметката остава чиста и сцеплението със земята не се нарушава. Ловните обувки са предназначени за продължително ходене в планината, много често в студено време и по мокри и заснежени терени. Поради тази причина те могат да се използват и за по-тежки зимни преходи.

Високият клас туристически обувки Alpina, предназначени за лов, притежават допълнителни предни протектори, които защитават крака от удари, скали и неравности по пътя. Подметката им е патентована от производителя под името Alpina Allround®. Тя се произвежда в същата фабрика като признатия до момента  за най-устойчив и издържлив материал Vibram® и, съответно притежава неговите качества. Подобно на обувките за катерене, туристическите обувки Alpina за лов, притежават по-гладък грайфер в предната си част, което спомага за изкачване на по-скалисти терени.

За да осигурят още по-голяма защита от намокряне, обувките, подобно на останалите модели са покрити с мембрана Sympatex®.

В допълнение към тази категория турстически обувки, Alpina предлага иновационните ловни обувки с отопление Alpina Hunter Heat. Нагревателните елементи, намиращи се в областта на петите и пръстите, осигуряват на краката Ви топлина в продължение на около 6 часа. Туристическите обувки Alpina Hunter Heat са перфектият избор при дълги зимни преходи и продължително стоене на едно място по време на лов. Интегрираната отоплителна система се задейства с помощта на удобен бутон и загрява почти моментално краката.

Верни на себе си, производителите изработват туристическите обувки Alpina Hunter Heat от естествена кожа и ги покриват с мембрана Sympatex®. Подметката е от Vibram®, а за още по-голям комфорт и облекчаване на напрежението в задната част на глезена този модел притежава допълнителна Flex зона.

Vibram® и Sympatex®  – защо Alpina избират тях?

Както вече споменахме, Alipna е марка, която държи на високото качество и издържливост на своите обувки. Туристически обувки Alpina можете да изберете както за Вашата лека разходка в планината, така и за по-сериозните и тежки зимни преходи.

Освен, че влага в своите продукти висококачествени материали, като естествена кожа и набук, производителят покрива своите обувки с мембрана Sympatex®, а подметките изработва от Vibram®.

Защо това осигурява по-високото качество и по-голямата устойчивост на обувките, ще разберете в долните редове.

Vibram®

В последните години Vibram® се смята за най-издържливия и подходящ за зимни обувки материал. Причината за това е в неговите уникални свойства да осигурява стабилност дори по заледени терени и стръмни склонове.

На практика Vibram® представлява специален вид оформена гума. Открита и патентована е от италианския катерач Vitale Bramini, от чието име идва и наименованието на продукта. След създаването си, Vibram® става хит и предизвиква революция в обувната индустрия.

Най-голямото предимство на материала е свойството му да не се пързаля. Той е специално проектиран за мокри, хлъзгави и заледени повърхности. Vibram® спомага за по-доброто сцепление на обувката с повърхността, независимо от нейния вид.

Именно поради тази причина подметките на повечето туристически обувки Alpina са изработени от Vibram® или не по-малко качествения Alpina Allround®, притежаващ същите качества и патентован специално за изработката на туристическите обувки Alpina.

Sympatex®

Sympatex® е водоустойчива мембрана, която предпазва краката от намокряне и съответно –  измръзване. Тя абсорбира водата и я отвежда извън обувките. Заедно с това, тя позволява на краката да „дишат“ и не ги спарва по време на тежките и уморителни преходи.

Sympatex® е трайно водоустойчива мембрана, която запазва краката сухи, независимо от условията, в които се намирате. Устойчива е на различни химикали и благодарение на свойството си да освобождава влагата извън обувката, предоставя отлична защита от бактерии. Sympatex® oсигурява на краката топлинна защита, както и защита от конденз.

Мембраната е част от външния слой на по-голямата част от туристическите обувки Alpina. Заради нейните уникални свойства, краката остават сухи и топли за по-дълго време, дори при по-тежки зимни преходи.

А, за да си осигурите още по-голям комфорт по време на своите преходи, разходки или трекинг, комбинирайте избраните от Вас туристически обувки с чорапи от мерино вълна. Така ще намалите риска от измръзване, намокряне и изпотяване на краката си и ще успеете максимално да се насладите на любимата си дейност.

Автор: Станислава Николова