Нова технология за изработване на туристически обувки

Туристически обувки Hi-Tec
Туристически обувки Hi-Tec

През тази година английската фирма HI-TEC пусна на пазара някои от своите модели туристически обувки с нова импрегнираща технология наречена ION-MASK. Създадена за целите на Британската армия, през последните две години заедно с 2PI HI-TEC разработиха този процес с цел приложението му за граждански цели. Така материали като кожа, текстил и полиуретан стават устойчиви на вода /дори под чешмата в кухнята/.

Какво представлява технологията:

Обувките се поставят в „пещ”/ама не готварска/ и по-точно камера, от където се изтегля въздуха. В създаденото вакуумно пространство се третират с плазма, която способства задържането на химическото вещество за импрегнация, както от вътрешната, така и от външната част на обувките. Слоят, който се получава е с дебелина 10 нанометра/за сравнение това е 1000 пъти по-тънко от човешкия косъм/. След 3 минути във „фурната” въздушното налягане се възстановява, а обувките са  „сготвени”/импрегнирани/.

Предимствата или какво се получи от цялата тази рецепта:

Водоустойчивост – в сравнение с обувките с мембрани по тази характеристика

Ion-mask държи техните нива;

Хидрофобност – спрямо нетретираните  обувки абсорбацията на влага намалява с 97%

/при 15 минутен тест резултатът е 65 г. за обикновени обувки срещу

2,5 гр за третирани/;

Олекотяване – само поради липсата на специална материална мембрана обувките с

Ion-mask са с 35  гр по-леки, но като се прибави и трудната абсорбация на влага тежестта остава почти постоянна/освен ако не отидете на кални бани с тях/. Но и това не би помогнало много поради приложената нано-технология, която непозволява навлизане на течни и полутечни вещества в материала;

Дишане/но не човешко/ – равнява се на това на не третирани с технологията обувки;

А как тази технология се отразява на околната среда?

Целия процес протича при стайна температура.

На практика отпадъци няма /все пак към това се стремим в днешно време/, за разлика от технологията при създаване на обувки с мембрани, където остава отпадъчен материал от изкуствената материя.

И все пак се прилагат химични вещества! Една тубичка от 0,8л Fluorocarbon е достатъчна да се импрегнират 10 000 чифта обувки. Самото вещество не е опасно за хората и животните. То се ползва в пакетирането на храни, производството на филтри за коли, дрехи и пр.

Това е химично съединение подобно на Teflon.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *