Фарове и стопове за велосипед – избор

Защо е важно внимателно да подберем своите фарове и стопове за велосипед? В последните години почитателите на велосипедизма в България стават все повече и броят на колоездачите по пътя се увеличава. Какво обаче, е важно да знаем за карането на велосипед в града?

Освен удоволствие, карането на марков велосипед в града се превръща в основен метод за придвижване. Като участници в пътното движение, велосипедистите е необходимо да спазват някои правила, които да гарантират както тяхната безопасност, така и тази на останалите. Напоследък все по-обсъждана е темата относно светлините на велосипеда.

Фарове и стопове за велосипед
Фар за велосипед с USB зареждане

Фаровете и стоповете за велосипед представляват основното средство, с което велосипедиста означава своето разположение на пътя. Те гарантират неговата безопасност. Благодарение на тях той осигурява своята сигурност, както и тази на останалите участници в пътното движение.

Фарове и стопове за велосипед – защо са ни необходими?

  • Наредбата в Закона за движение по пътищата ясно казва, че всеки велосипедист е длъжен, освен с изправни спирачки, да разполага и с работещи фарове и стопове за велосипед. Не всеки обаче, разбира значението на тези светлини.
  • С нарастващия брой привърженици на велосипедизма, фаровете и стоповете за велосипед се превръщат в изключително важна част от инвентара на всеки един от тях. Може би се питате, „за какво са нужни те“?
  • Фаровете и стоповете за велосипед са не просто естетически елемент от неговата визия. Благодарение на тях велосипедистът може да бъде различен и предпазен от останалите пътни превозни средства. С тяхна помощ, той остава видим и за пешеходците и не представлява опасност за тях.

За да подсигури безопасността си, велосипедистът е длъжен да спазва правилата за движение по пътищата. А заедно с това – да притежава и нужната екипировка. Неоспорим факт е, че притежателите на фарове и стопове за велосипед, носещи светлоотразителна жилетка, са много по-защитени от останалите. Особено в тъмните часове на денонощието, светлините са най-ефективното средство за предпазване от евентуален инцидент. Затова не подценявайте значението на изискваните от Вас фарове и стопове за велосипед.

Избор на фарове и стопове за велосипед

На пазара съществуват десетки видове фарове и стопове за велосипед. Може би се чудите кой от тях е подходящ за Вас и Вашия велосипед. Всеки един модел разполага с различен, индивидуален дизайн и специфични функции.

За да спрете на най-подходящите за Вас фарове и стопове за велосипед е добре предварително да се запознаете с техните специфики и начин на работа.

Фарове и стопове за велосипед
Заден стоп за колело

Най-важна разбира се, е светлината, излъчвана от устройствата и техните лумени. Добре е тя  да бъде достатъчно силна и различима както през светлата, така и през тъмната част на денонощието. За да Ви служат още по-добре избраните от Вас фарове и стопове за велосипед, е добре да разполагат с удобни, гумирани бутони. Друг важен фактор при избора на светлини за велосипед е енергията, изразходвана от батерията и нейната икономичност.

При по-екстремно каране, е важно фаровете и стоповете за велосипед да бъдат устойчиви на различни условия, като удар, влага и други атмосферни влияния. За почитателите на екстремните изживявания от значение са и здравината и издръжливостта на светлините.

За много потребители удобството по време на употреба е на първо място при избора на фарове и стопове за велосипед. Лесното монтиране на уредите и тяхната практичност също оказват съществено влияние върху избора. Захранването и допълнителните функции на фаровете и стоповете за велосипед пък, са важно условие за покупка при други потребители.

Все пак, безопасността остава най-важният фактор при избора на светлини за Вашия велосипед. Не подценявайте тяхното значение и не забравяйте, че употребата на фарове и стопове за велосипед, може да гарантира сигурността на Вас и останалите участници в пътното движение.

                                                 Автор: Станислава Николова