Автономен велосипед?

Велосипед, който се движи сам от Гугъл?

Гугъл ‘представиха’ автономен велосипед, който се движи самостоятелно в Амстердам, най-големият град за колоездене в света, по повод деня на шегата първи април.

Холандците карат колелета повече от всяка друга нация в света, почти 900 километра годишно на човек, възлизащи общо на над 15 милиарда километра годишно.

жена кара колело

 

Самоуправляващият се велосипед дава възможност за безопасно придвижване в града за жителите на Амстердам и придвижва напред амбицията на Гугъл да подобрява градската мобилност с помощта на технологиите. Гугъл Холандия се гордее с факта, че холандски екип е работил върху тази иновация, която ще окаже голямо влияние върху развитието на транспорта в тяхната родна страна.

Реализиране на идеята

Къде на сериозно, къде на шега малко по-късно през есента екип от учени показват, че концепцията не е толкова фантастична, колкото изглежда.

За разлика от видеоклипа на Гугъл, разработката на професор Тайлър Фолсъм от университета Bothell във Вашингтон не е шега.

Самоуправляемият велосипед е просто прототип на този етап, но наскоро той получи финансиране от 75 000 щатски долата от Amazon Catalyst, който позволи на Фолсъм да формира малък екип. Фолсъм казва, че целта е да се задържи цената на всеки самоуправляващ се велосипед под 10 000 долара.

Фолсъм и екипа му се опитват да се погрижат велосипедите наистина да бъдат включени в преминаването към все по-автономни превозни средства. Те създават триколка, която се движи сама със скорост до 48 км/ч и обсег на дистанцията, която може да се измине с едно зареждане от 24 км.

Проф. Фолсъм обяснява, че триколката се управлява от пет броя взаимно свързани контролера Ардуино без операционна система.

Екипът твърди, че самоуправляващият се велосипед на три колела може да придвижи велосипедиста от точка А до точка Б по-бързо от автономна лека кола и за една десета от стойността. Не само това, ами самостоятелно движещият се велосипед помага и в борбата с климатичните промени.