5 насоки за избор на детска тротинетка или скутер

Как да изберем тротинетка за дете?

Най-доброто средство за забавления и физически упражнения за малчугани е детската тротинетка или скутер. Основната причина е, че те са полезни за детето, когато то иска максимално забавление, дори и ако не умее да кара колело. За това при купуването на детски тротинетки трябва да търсите съчетание от безопасност и модерни характеристики. Изборът е голям и за това вижте нашите основни насоки за намиране на правилната тротинетка за дете. Ние правим тази задача лесна.

zasileni deca s trotinetki

Тротинетките представляват удобно средство за придвижване с висока скорост и за упражняване на повече движения с краката близки до тези за скейтбордите или велосипедите. Малко хора знаят, че този вид придвижване комбинира движенията, типични за колоезденето и бягането, а съществува дори техника размяна на бутащия крак без да се спира. Други малко известни факти са, че движенията заместват фитнес упражнения на определени групи мускули от коремната област, около бедрата, квадрицепса и по-надолу при прасеца.

Насоки при избора на детска тротинетка:

 1. Височина на кормилото и големина на платформата за стъпване. Кормилото на някои модели може да се регулира по височина като се издърпва на горе в телескопична тръба с различни позиции за фиксиране. Така остават удобни за детето докато то расте. Платформа – важа е нейната големина. При по-дългите модели има място за стъпване едновременно с двата крака.
 2. Собствено тегло на тротинетка и максимално тегло на каращия  – колкото е по-лека, толкова по-лесно може да се носи от най-малките деца. Лесното повдигане преди преминаване през тротоари и бордюри, прави карането лесно и носещо удоволствие за детето. Втория от тези основни показатели ще Ви насочат до колко здрава е основата и колко голямо дете може да използва уреда без опасност от счупване. Дори килограмите на Вашето дете да не са близо до максимума, е добре това число да е още по-голямо за да може рамката да издържа на по-големи натоварвания от внезапни удари и скокове или преминаване през ръбове, неравности или по време на скокове.
 3. Материали и размери на рамката и основната конструкция – Повечето модели днес са направени от алуминий, стомана, титан и понякога от дърво. Тези, които са предназначени за по-малки деца са направени от пластмаса, а най-малките скутери не могат да се сгъват в предната част и обикновено имат общо 3 и понякога 4 колела за по-добра стабилност. Двойното колело може да бъде отпред или отзад. Всеки предмет, който има поне три упорни точки е много стабилен.
 4. Използвания размер на колела и техния тип – най-често са изработени от полиуретан (PU), излят върху по-твърда основа, или върху колело от пластмасови или метални спици. Обикновено сърцевината е с лагери от клас ABEC 5, а при моделите, които стават за фристайл оптималното се използват и по-добри като ABEC 7. Индексите на твърдост на колелцата като например 80A, 85A или 88А показват колко издръжливи ще са на износване.
 5. Има ли спирачка и други екстри? Най-често спирачката е монтирана на задната гума. При по-малките модели тя може да се задейства с крак, а при по-големите работи с челюсти, жило и ръчка от кормилото както при велосипедите. Други допълнителни полезни функционалности могат да са – опцията за сгъване на цялата тротинетка в оста между кормилото и платформата или възможност за сгъване на ръкохватките. Това я прави удобна както за съхранение през зимния сезон, така и за товарене и транспортиране с кола. Наличието на светещи колелца прави тротинетката по-безопасна защото през по-тъмните часове вечер Вашето дете ще бъде забелязано по-лесно от водачи на МПС или от колоездачи например. Такива колела има, например модела NINA.
  микро тротинетка със светещи колела

Детски тротинетки триколки с LED светлини.

малко дете с тротинеткаИзползването на тротинетка дори от най-малките е лесно и приятно защото е елементарно и удобно. За разлика от бягането – при каране на тротинетка не се указват толкова силни многократни натоварвания във вътрешността на ставите и особено на колената. Това е така, защото теглото на каращия е разположено върху платформата. Ако за възрастните това е подходящ уред за поддържане на добра форма, за децата е още по-полезна вещ, която ги пази от контузии и травми. С нея децата развиват не само мускулите, но и умението за пазене на равновесие с едновременно използване на ръцете, краката и цялото тяло.

 

Основните компоненти на тротинетките за деца

 • Променлива височина на тръбата, клипси и скоби за фиксиране към кормилото.
 • Кормило и ръкохватки – при по-обемните варианти е предвидено кормилото да се сгъва към основната платформа, а ръкохватките да се прибират до оста на кормилото.
 • Повърхност за стъпване – добре е тя да не се хлъзга. За някои модели се продават шкурки с точната форма и възможност за подмяна при износване.
 • Колела – според съответния клас ABEC на качество на техните лагери и тяхната твърдост можете да се ориентирате доколко ще са подходящи за скокове и силни удари. Хубаво е те да имат предвидена възможност за подмяна. При микро скутерите може да откриете и такива със светещи колелца.
 • Спирачки – те могат да са с лостови механизми или с жило и челюсти за стискане на задното колата.
Тротинетки за деца и аксесоари за тях
Външен вид на основните видове тротинетки за деца

Основни видове тротинетки

Момиче с розова тротинетка
Момиче с розова тротинетка с три колелца.
 1. Микро. Най-малките тротинетки имат колела много сходни с тези на ролерите, излети директно върху лагерите. Трите колела служат за упора дори и ако детето още не се е научило да пази равновесие.
 2. Мини тротинетки, предназначени за порасналите деца, имат колела от полиуретан (PU) върху по-голяма пластмасова основа. Диаметъра им е по-голям за да се постига по-лесно висока скорост. Повечето имат амортисьори или пружини за гладко возене по неравни повърхности и поемане на силни натоварвания при скокове. Сгъването на кормилото е идеално за хора, които искат да имат компактно но в същото време и бързо средство за придвижване със себе си.
 3. За по-големите деца и възрастните има тротинетки, които приличат на колело с надуваеми гуми, но без седалка, а с рамка под формата на платформа. Те са с много място за едновременно стъпване с двете ходила и дори имат ръчни спирачки на кормилото и степенка. Те са по-трудни за каране заради високото собствено тегло и голямото триене и не са особено подходящи за малки деца.
 4. Модели с много здрава метална платформа, които не се сгъват. Те са направени специално с цел да понасят силни удари и множество скокове и дори неуспешни опити за трикове. Дръжката на кормилото не се разтяга и е хваната с винтове и масивна тръба, която да предотврати внезапно изскачане нагоре. Колелцата не са леки и са много здрави, нямат същия комфорт, но това е Вашия модел ако искате да изпълнявате акробатични номера.
 5. Най-новите видове разбира се са електрическите скутери, но те също са по-подходящи за възрастни поради тяхната висока цена и голямото тегло на вградените батерии и електромотор.

Избор на тротинетка според възрастта на детето

Микро тротинетката е за деца на възраст от 2 до 4 г.

Момиче с рокля на тротинетка
Каране на тротинетки по площада.

Мислите си, че децата са твърде малки за тротинетка с две колелца? Да но има модели с три колела и те са достатъчно стабилни да седят изправени сами, дори когато детето не се е качило на дъската. Тъй като децата имат крехки кости и са по-уязвими от възрастните – обяснете на вашето дете, че каската е задължителна ако иска да кара. Скутера с три колелца е по-безопасен от велосипед, тъй като има по-малка вероятност за падане от него.

Децата не могат да понасят големи нива на болка и ако се ударят или охлузят не знаят как да почистят раните и какво да правят. За това за предпочитане е първо да се научат да пазят равновесие при засилване с тротинетка и след като развият усет за баланс тогава да преминат на колело. Микро скутера тежи между 2 и 4 килограма, което го прави лесен за вдигане и носене от детето. Тяхната конструкция обикновено е изчислена, така че да понася товар до 30 кг или до 50 кг.

Мини тротинетката е подходяща за дете на възраст от 3 до 5 години

Тя е с по-големи гуми, те са само по един брой отпред и отзад, и лесно развиват по-голяма скорост. Добре е освен каски, децата да имат също наколенки и налакътници. Тротинетките с подобен размер често имат собствена спирачна система и подвижна връзка между платформата и кормилото, която да позволява сгъване и по-удобно пренасяне. Нормалната товароносимост на този вид тротинетки е около 60 или 75 – 80 кг.

Тротинетки за 6 годишни и по-големи деца, със здрави метални платформи

Те са направени от алуминий, стомана, карбон или някакъв друг много здрав материал за да могат да устоят на скокове от високо, на удари, на преминаване през неравности и на всякакви други екстремни натоварвания. Не рядко те могат спокойно да се справят с теглото дори на възрастни до 100 кг.

Деца с тротинетки

По-големите деца карат тротинетки на групички от по няколко човека

Защо да предпочитаме карането на тротинетки?

 • С тротинетката децата не се изморяват толкова бързо колкото с други видове спорт.
 • Правят се леки и многообразни упражнения.
 • Тротинетките са здрави и практични.
 • Децата се сприятеляват, общуват и се разнообразяват, докато карат тротинетка.
 • Възрастните могат лесно да я пренасят и складират и е по-практична от по-големите уреди.