Как да направим правилният избор за лонгборд

Карането на лонгборд е сходно до това да се качите на добре познатия на всички скейтборд. Разликата е, че е много по-лесно да се научите да карате лонгборд, ако сте на начално аматьорско ниво или сте избрали да го правите за удоволствие, а не толкова професионално. Преди да се заемете с приятното занимание обаче, трябва да се уверите, че сте направили правилния избор относно вида и качеството на лонгборда – само така ще се насладите напълно на новото хоби.

От къде тръгва цялата история на скейтборда и лонгборда?

Историята на скейтборда започва още през 30те години на ХХ век в Америка. Първоначално е представлявал сърф, към който са били прикрепени 4 колелца и не е бил измислен полиуретанът, от който се правят колелцата в днешно време та поради това е бил изключително опасен и е вдигал много шум. Това е дразнело съседите и създавало проблеми с полицията. Така следващите 30 години е било забранено карането на скейтборд, но през 60-те отново нашумява сред младите и тогава започва масовото му производство.

Скейтборд срещу лонгборд

Някои хора биха се засегнали, ако им кажете че карането на скейтборд е лесна работа, но и респективно никой не би отрекъл, че да се захванеш с лонгборд отнема в пъти по-малко време и средства. Със своите удобни колелца и по-големи дъски, лонгбордите предоставят на каращия повече пространство за краката, като така осигуряват и по-голяма стабилност и комфорт. Но дали наистина карането на лонгборд е по-лесно от това на скейтборда? Отговорът се основава на няколко основни разлики между двата вида. Като за начало лонгбордът е специално изработен за много по-лесни и плавни завои независимо от високата скорост и дългите разстояния. Това безспорно осигурява и по-лесни спускания по дълги баири без излагане на риск от травма, който е в пъти по голям при избора на скейтборд в съчетание с недостатъчния опит. Разбира се, няма нищо невъзможно и това важи и за триковете с лонгборд – от чисто любопитство може да отворите клип с изпълнението на същите, но е излишно сложно. Тук отново е въпрос на избор, естествено.
В опозиция на по-горния абзац, скейтбордът е „еволюирал” през годините за специални дейности в скейтпарковете, демонстрация на трикове, качване и задържане по рампи, а защо не и каране из града или обществения парк, правейки трикове където се намери за добре. В този случай, ако целта и желанието ви е да правите „railslides” и „kickflips”, скейтбордът ще е много по-удобен за вас, както и по-маневрен.В края на краищата, ако сте начинаещ или просто искате да усетите тръпката от балансирането на дъската или карането на дълги разстояния, то лонгбордът е правилният избор.Неслучайно той е пригоден с тази цел и репутацията му е на „удобната дъска” за хората, които нямат желанието да се занимават професионално със скейтборд.

Какви продукти бихме Ви препоръчали

Идеално предложение от фирма Dimibike е лонгбордът Tempish Crazy за начинаещи и средно напреднали любители на скейт и лонгборда. Предлага изключително комфортно каране върху гладки повърхности, а лагерите ABEC 7 chrom допринасят за високата и прецизна скорост. Препоръчителната употреба е за развлечение и непрофесионален спорт. Със сходна характеристика е и лонгбордът Tempish Tanker 145 и новото чешко попълнение Tempish Legend, което отново предоставя условията за легендарно непрофесионално каране. Можете да откриете моделите на Tempish онлайн на dimibike.com, а русенци имат възможността да ги видят и в стационарният ни магазин.