Как да изберем плавници?

Какви плавници да си купя?

Това са въпросите, които си задаваме в разгара на лятото. Отговорът на въпроса ‘Как да изберем плавници’ е различен според това какъв вид плуване ще практикуваме защото разнообразието от плавници е голямо. Плавниците за гмуркане или плуване имат доста подобрения, които дават скорост и улеснения за плувците и гмуркачите. Можете да ги използвате при всички различни стилове в плуването понеже човешките ходила нямат достатъчно голяма повърхност за да осигурят необходимия тласък напред под водата.

Водни спортове като шнорхелинг, подводно гмуркане с бутилка или гмуркане на апнея, нямаше да ги има в сегашния им вид ако не съществуваха плавниците. Други неща като сърфинг или подводен риболов нямаше са по-ефектни и приятни благодарение на тях. Освен за гмуркане, с плавници можете да плувате по повърхността на водата. Всички стилове като кроул, бътерфлай или бруст позволяват използването им без проблем.

Как да изберем плавници за гмуркане на тропически остров?
Как да изберем плавници за гмуркане на тропически остров?

Общото правило е, че нормалната дължина на перото трябва да е между един път и един път и половина дължината на Вашето ходило. Спрямо това ориентировъчно съотношение има по-къси и по-дълги по размер на перото варианти. За начинаещите задължително е да се започне с по-малките като дължина. Първия път, когато използвате плавници започнете с леки движения защото по-голямата повърхност, която имат в сравнение с ходилото, прави по-голямо и натоварването на мускулите на краката. Ако се опитате да плувате бързо с плавници без да сте тренирали редовно може да получите схващане на някои мускули на краката.

Малко история за създаването на плавниците

Нещо подобно на плавници от дъски са се опитвали да направят още ранни изобретатели като Леонардо да Винчи, Джовани Алфонсо Борели и Бенджамин Франклин, но във вида,  в който изглеждат в днешно време са изобретени от френския старши лейтенант Луи де Корльо през 1914 г. Малко известен факт е, че едни от първите модели допълнително удължени плавници са произвеждани в България още през 1959 г.

Как да изберем плавници от подходящия вид

 • Къси плавници – имат късо перо. Създават малко съпротивление във водата, което принуждава плувеца да използва по-бързо ритане. Това ги прави идеални за фристайл или като тренировъчни. Те също помагат на плувците да развиват подходящо темпо и техника. Повечето плувци, които правят дължини в басейн използват този вид за своите тенировки Спасителите, сърфистите и плуващите в океана също предпочитат късите плавници, защото те са по-удобни за ходене по плажа и по-трудно падат от краката им при големи вълни.
 • Хората, практикуващи свободно гмуркане или фридайвинг със задържане на дъха предпочитат изключително дълги плавници с оглед по-ефективно използване на цялата възможна енергия без загуби. Подвоните леководолази също използват големи размери на перото за да преодолеят водното съпротивление, оказвано от тяхното обурудване.
 • За шнорхелинг по-добри са по-леките модели.
 • Плавници с отворена пета – те имат каишка за притягане към ходилото зад петата. За тях е препоръчително също използването на боти и неопренови чорапи.
 • Плавници със затворена пета или пантоф тип цял крак – това е класическия вид.
Как да изберем плавници за подводно плуване в басейн?
Как да изберем плавници за подводно плуване в басейн?

Съвети за това как да изберем плавници

 1. Колкото по-дълго е перото, толкова по-голямо триене и съпротивление във водата ще създава то, и ще трябва да ритате по-бавно и по-силно. Дългите пера са добри за нови и млади плувци, които все още се опитват да се приспособят напълно към движението на телата си във водата.
 2. Колкото е по-твърдо перото, отново имаме толкова по-голямо съпротивление. Това е добре за създаване на издръжливост на самия крак след тренировки но не е добре за оформяне на техника или за бързо плуване.
 3. Късите плавници са подходящи за свободен стил и гръб, както и за работата по темпото на ритане. Тези с V-образно изрязване на краищата са предназначени за сериозно обучение.
 4. Моноплавниците не се използват чак толкова често. Те свързват двата Ви крака неподвижно и Ви превръщат в русалка или (сирена мъж) за да можете да се съсредоточите върху плуването бътерфлай.
 5. Плавниците с канали или релефни ребра насочват водата по-естествено зад краката и са проектирани така, че да имитират по-добре плуването без перки, което е доста полезно.
 6. Със затворена пета или гумена форма за цял крак обхващат петите. Това са най-често срещаните видове и са добри за най-много стилове на плуване. Петата трябва да приляга плътно, но не да Ви стяга. Ако петата Ви се пързаля вътре или пък е притисната твърде много лесно можете да получите мехури или дразнене или да Ви наруши циркулацията на кръвта. Затворените типове са по-добри за изграждане на сила и издръжливост, защото чрез по-малкото закрепване с отворена пета се губи повече енергия.
 7. С отворена пета имат каишка или ремък, който е регулируем и обикаля петата. Те са по-малко сигурни но общо взето избягват проблемите с протъркването. Също така са по-лесни за поставяне и събуване.
 8. Използването на боти и неопренови чорапи може да реши проблема с неудобните форми и появата на пришки.

Плувайте най-лесно с класически плавници

къси плавници за уроци по плуване

 

Специално за по-голяма лекота на движенията под водата има модели къси плавници, подходящи за уроци по плуване. Те са от обикновена гума, със затворена пета, но са с по-малка дължина.

Късите плавници създават малко съпротивление във водата, което принуждава плувеца да използва по-бързо ритане. Това ги прави идеални за фристайл. Те също помагат на плувците да развиват подходящо темпо и техника. Повечето плувци, които плуват дължини в басейн използват този вид за своите тенировки.

Разгледайте продукти с марката BECO в нашия он-лайн магазин и ще откриете модела Gummi-Kurzflossen, който е типичен представител за този вид.

 

 

Силиконов плавник BECO

Силиконовите плавници със затворена пета предоставят допълнителен комфорт при обуване и събуване със своята удобна подложка. Ниската плътност на материала и високата гъвкавост ги правят лесни за употреба от деца и дами. Силикона е по-гъвкав от обиковените видове гума и това му придава по-ниско съпротивление във водата. За разлика от обикновената гума, която има склонност да се напасва към формата на ходилото, силиконът ще запази своята форма по-дълго време. Заради това, че е по-мек от гумата силиконовия плавник няма да протърква кожата и няма да причинява появата на пришки, което означава, че можете да ритате силно, колкото сърце иска. Голямата гъвкавост допринася за по-плавно и естествено движение.

 

 

 

Универсални плавници дълги

 

Как да изберем плавници със затворен пантоф?

Универсалните плавници с по-голяма дължина са по-добри за спортуване и за тренирани плувци, защото с малко повече мускулна сила може да се постигне голяма бързина и допълнителен тренинг. Обикновено имат затворена пета и се продават с различни фиксирани размери, което не позволява да ги регулирате. Увеличената дължина позволява да се правят по-малко на брой и по-бавни движения за постигане на висока скорост на плуване. Най-добре това се усеща при плуване в стил бътерфлай.

 

 

плавници с модерни материали

 

Съществуват видове плавници с отворена пета, и удобство при тях е наличието на  регулируеми каишки. С тяхна помощ те стават за няколко размера на ходилата. Освен това има модели изработени от комбинация от по няколко от трите вида популярни материали. Например PP (полипропилен), TPR (термопластична гума) и PVC (поливинил хлорид). Те се използват точно там където е необходимо да има гъвкавост или в тази част, където е необходима еластичност или здравина. Пример за наистина добри регулируеми плавници е модела BECO DX 3.0 Pro Fins. Те имат мека вътрешна част от TPR и удобна мрежичка за носене.

Нещо любопитно за моноплавниците

Известния дизайнер на спирачки за велосипеди Ciamillo предлага на пазара продукт наречен Луносет. Името идва от формата, наподобяваща луна и опашка на делфин, и представлява единичен моноплавник. За разлика от традиционните плавници, който са два броя – по един за всеки отделен крак, този е излят от висококачествена гума в една единствена повърхност.

качване в лодка с плавницте
Моно плавници, съвместими с велосипедните обувки

Тя имитира формата на перка и е чудесен пример за биомимикрия защото, конструкцията наподобява костната система на рибите. Вътре има гумена пружина, шарнир, обтегач и рамка от анодиран алуминий. За нея с болтове се завинтват велосипедни обувки или шпайкве под определен ъгъл, който компенсира извивката на глезените. Обтегача е най-полезната екстра защото различните по гъвкавост модели имат различно приложение. С по-меките плавници плуването е по-лесно, докато за по-твърдото перо трябват по-големи усилия но получавате по-висока скорост.

модерен дизайн на плавници
Устройство на високотехнологичните плавници

Цената на това чудо на техниката е около 300-400 долара в щатите. Докато започне да се предлага и у нас можем да разчитаме на класическите видове плавници. За тези от Вас които не практикуват гмуркане или шнорхелинг има доста голямо разнообразие от обикновени двойни плавници. Те също са вдъхновени от природата и използват различни материали и дизайн, с които може да се постигне желания ефект.

 

Насладете се на това видео и си представете колко добре можете да се чуствате с правилните аксесоари за водни спортове или екскурзии.