Как да изберем ролери?

Как да си изберем ролери?

Вижте кои са най-важните характеристики на ролерите за да сте подготвени с избора на ролери вместо да се хвърляте в морето от разнобразни модели. Има видове, които са по-лесни за каране, по-здрави или по-практични от други. Ето ги основните правила за избор на ролери. Да направим карането на ролери велико отново!

Каране на ролкови кънки, Как да изберем ролери

Какво представляват ролерите?

rollers-spokey-xrout-snooky, Как да изберем ролери

Ролерите са кънки, на които три, най-често четири или понякога пет броя колелца са подредени едно зад друго в права линия. Изобретени са през 1849 г като оперен реквизит, с който актьора е трябвало да наподобява движения на сцената като с кънки за лед. За зимния сезон и в днешно време можете да намерите модел кънки и ролери 2 в 1, на който острието за ледена пързалка се откача и се заменя от механизъм с колелета за през лятото.

Как да си избера ролери?

Спецификите, които са важни са твърдост на колелата, клас ABEC на лагерите, характеристики на обувката и шасито. От КЗП препоръчват потребителите да  избират качествени продукти, които имат посочени препоръчително максимално тегло на каращия.

 1. Твърдост на колелата – колкото по-меки са колелата толкова по-подходящи са за неравности, а колкото по-твърди – толкова по-подходящи за настилки на закрито. Имат индекс на твърдост, който изглежда във вида например 78A, 80А, 85А , 90А. Колкото по-голямо е числото в индекса, толкова по-твърди са колелата. За да видите класификация на видовете твърдост – посетете нашата статия с информация за ролковите кънки.
 2. Размери на колелата – по-ниските колелца са типични за агресивно каране и артистични маневри, а по-високите са добри за фристайл, слалом и развиване на скорости. Примерно степенуване според диаметъра:
  • 44-59 мм – за агресивно каране
  • 47-80 мм – за хокей на ролери
  • 68-72 мм – за артистично каране
  • 72-80 мм – за фристайл слалом или спускания по наклон
  • 72-100 мм – за общо развлечение и отдих
  • 100-125 мм – за високоскоростно каране
 3. Клас на допуск и прецизна изработка на лагерите например ABEC-3 или ABEC-5 според класификацията на „Комитета на инженерите в областта на радиалните лагери“ предоставят достатъчно гладко търкаляне и издръжливост за нормална употреба. Недостатък при ниските стойности на този индекс е как се държат след нагряване, предизвикано от триенето, защото разширяването в компонентите прави карането по-затруднено. Тенденцията е вече производителите да предлагат своите продукти серийно обурудвани вече с лагери от клас ABEC-7 или ABEC-9 като стандартна окомплектовка. Те са подходящи за високи скорости и редовни натоварвания.
 4. Ако избирате ролери с колелца от нисък клас, гледайте поне производителя да е от световно известна марка, защото в противен случай може да се наложи след кратка употреба да ги подменяте. Друг проблем, е че когато са произведени с по-малка степен на прецизност и по-големи луфтове, това ги прави податливи на механични повреди в следствие на вибрации и попадане на мръсотия в механизма.
 5. Майсторите на ролерите наричат подмяната на колелата с по-добре подредени колела с различен вид и размер – рокеринг. Това прави повърхноста на допир със земята извита или наклонена в определена посока според търсения ефект и стил на каране на всеки различен блейдър. Пример за предварително подготвен модел с различни по размер колела е Tempish TRINITY EX.
 6. Наличие или липса на спирачки – обикновено само на единия крак и в задната част на ролера. Спирачката не е задължителна за по-опитните от Вас. Но ако Ви трябва модел за начинаещ – не забравяйте да се огледате за наличието на спирачка. По-рядко срещано е някои модели за хокей и артистични номера да имат спирачка отпред, по подобие на разположението при кънките.
 7. Разлики в обувките – ниски или високи. Колкото по-висока е обувката, тя осигурява повече стабилност, но по-ниските обувки предлагат повече свобода на движение при високи скорости. Както и при кънките имаме възможност за регулиране на размера по дължината на обувката при моделите ролери с подвижна предна част на обувката.
 8. Рамките на шасито, и фиксирането на колелата към обувката. Най-голямо значение има шината при изпълнение на скокове, пързаляне по рампи, парапети и други повърхности.
 9. Другите необходими аксесоари и резервни части, които допълват ролерите.

Kакъв модел ролери да избера?

Избери този вид, който съответства на начина на каране, типичен за теб!

Детски ролери SPOKEY Turis, Как да изберем ролери

 

Любителски – за начинаещи и деца, за момчета или момичета и за отдих. Колелата имат сравнително малки размери от 72-80 мм, което не позволява развиване на висока скорост и дава повече контрол. По-безопасно и по-забавно е да се започнете да се учите на такива ролери. Те имат по-дълбока и стабилна обувка, даваща упора над глезена и увереност при първите стъпки. Лагери ABEC-5, ABEC-3 или по-нисък клас са приемливи.

 

 

Блейдове за Агресивно каране, Как да изберем ролери

 

За агресивно каране – наричани още блейдове с характерна подсилена стена на колела 44-59 мм, със специален свод между средните две колелца, която позволява пързаляне по рампи, парапети и ръбове. Необходимо е лагерите да са поне от клас ABEC-7 или  ABEC-9. Шасито може да е изработено от алуминий. Това е видът с най-голяма здравина.

 

Фристайл ролери Tempish Black Ice, Как да изберем ролери

 

Ролери за фристайл каране (freestyle) и развлечения – имат по-високи колела 76-84 мм. Могат да са с обувка, излята от пластмаса за по-добра реакция на движенията при изпълнение на трикове и с меки стени от текстил за по-добра вентилация. Лагерите е добре да са от клас ABEC-5 или ABEC-7.

 

 

 

Ролери SPOKEY Torque II за фитнес, Как да изберем ролери

 

 

Ролери за фитнес и професионални участия в ролер дерби и високи скорости или за спортни мероприятия. Колелата са в диапазона 80-100 мм. Лагери предназначени за каране на по-дълги дистанции. Лагерите ще са по-издръжливи на такова приложение ако са от по-висок клас като ABEC-7 или ABEC-9. Първоначално този вид са създадени за тренировки на хокеисти.

 

 

ролери за висока , Как да изберем ролери

 

За високи скорости и състезания – задължително с високи колела 84-110 мм, лагерите е препоръчително да са клас ABEC-7,  ABEC-9 или нагоре и са титаниеви или керамични. По-леки са от останалите, нямат спирачка и могат да имат шаси с 5 колела. Обувката е мека и подсилена с карбонови нишки. Mаншетa e по-нисък за да намали теглото. Рамата е също от карбон или алуминий.

Определете какво ще е предназначението за да прецените кой вид е Вашия и го намерете в онлайн магазин, като Дими Байк,където избора и поръчването са максимално улеснени.

Техника на каране. Как се карат и как се спира с ролери. Самоучител с уроци – как да се научим да караме ролери за начинаещи.

Проверете дали пристягането на обувката е достатъчно добро – трябва да усещате упора от обувката. Можете да стъпите първо само с един крак да запазите баланс върху мека повърхност като мокет или килим или в тревата. Започнете да редувате двата крака за да свикнете, преминете към гладките повърхности и тогава опитайте постепенно да увеличавате скоростта.

Пригответе се за падания напред или назад. За да ги избегнете имайте готовност да приклекнете или да се наклоните в обратната посока. Хващането за коленете дава много добра стабилност при залитане назад и така можете да избегнете падането.

Завиването става с кръстосване като с ножица отпред на този крак, който е външен спрямо посоката на завиване. Спирането става като прехвърлите тежестта си на този крак, който няма спирачка. Завъртете перпендикулярно другия крак, на който е спирачката на и я натиснете леко към земята. Ако нямате такава, указвайте повече натиск върху цялата повърхност на колелата и след провлачване на задния крак Т-образното разпожение на двете ходила при спиране ще Ви осигури стабилност.

ВНИМАНИЕ!!! В момента в магазин Дими Байк при закупуване на ролери Темпиш ще получите талон за един безплатен урок по каране на ролери или кънки.

Не забравяйте, че за да носи удовлетворение, пързалянето с ролери трябва да е безопасно и за това абсолютно задължително е използването на каски и наколенки.

Как да изберем подходяща конфигурация на ролера при рокеринг?

рокеринг 6 конфигураци, Как да изберем ролери

 1. Без промяна – всички колела са с еднаква височина. Това е най-стабилния вариант за начинаещи и такова е разположението на колелата във всички стандартни ролери.
 2. High-Low – конфигурация с наклон напред, постигната с най-високо колело отзад, и редуване на все по-ниски колела напред. Предните колела се въртят по-бързо от задните и позволяват по-остри завои. Държи тялото в постоянна поза за спринт и може да е полезно за избягване на падания назад. Друго предимство е, че удължава живота на колелца поради по-малкото триене при завиване.
 3. Front – преден рокеринг. Само най-предното колело е по-малко. През цялото време се движите на задните 3 колела или само на предните 2, което дава по-малка стабилност, но по време на завои се постига по-бързо реагиране на резки движение. Това е добър компромис ако искате да използвате еднаква конфигурация за улично каране и за хокей.
 4. Full rocker – пълен рокеринг. Най-задното и най-предното колело са по-малки от средните две. Контакта със земята е едновременно само с 2 колелета – или само задните, или само средните, или само отпред. Това наподобява дъговидната форма на кънки за лед и е още по-екстремен вариант откъм стабилност. Става за хокей, слалом. Обикновено се използват по-ниски колелета от стандартните за да се постигне малко по-добър контрол.
 5. Комбинация от full и high-low – Теглото Ви е по-напред, което дава по-естествена позиция на коленете и глезените и прави сложните движения по-лесни. Предпочита се за фристайл и слалом и удължава живота на колелетата.
 6. Anti rocker – антирокъринг. Използва се за агресивно каране. Дава по-лесен достъп до средната част на шасито, което има по-ниско триене по рампи и парапети.

Предупреждение

Караненето на ролери е опасно занимание. Носете предпазни средства като налакетници, наколенки и каска. Сайта не носи отговорност за наранявания и грижата за Вашата безопасност е Ваша отговорност.

Пожелаваме Ви да достигнете нивото на професионалистите в някои видове движения, а за сега можете да се насладите на това кратко видео клипче: