Колоездачно състезание в Русе


На 06.05.2011 г. (петък) в гр. Русе се проведе колоездачно състезание за първи път след 40 години по повод Деня на Русе. Любопитен факт е, че точно в Русе се е зародил колоездачният спорт в България. През 1895 г. в Русе е основан първият в страната ни колоездачен клуб.

Право на участие в състезанието по колоездене имаха само непрофесионалисти, които бяха разпределени в 4 възрастови групи – до 40 г, до 50 г, до 60 г, над 60 г. Организатор на събитието беше Колоездачен клуб Русе, представляван от 24-ма велосипедисти. В надпреварата се включиха над 50 колоездачи от цялата страна.

Участниците трябваше да изминат 24 обиколки по 1200-метрово трасе по бул.Скобелев, ул.Борисова и ул.Николаевска. Според регламента всяка 5-та обиколка трябваше да е спринтова. Това освен че повишаваше градуса на емоцията, носеше и най-голям брой точки на участниците. В надпреварата се включи и главният организатор на състезанието Димитър Христов. Няколко обиколки преди финала обаче той стана жертва на инцидент предизвикан от друг колоездач. Въпреки падането, успя да грабне 2-то място в своята възрастова група.

Русенските състезатели защитиха честта си и се представиха достойно във всички възрастови групи:

Васил Радомиров – Русе, до 40 г. – 3-то място.

Дилян Радев – Русе, до 50 г. – 1-во място.

Илия Йорданов – Русе, до 50 г. – 2-ро място.

Димитър Христов – Русе, до 60 г. – 2-ро място.

Николай Ханджиев – Русе, над 60 г. – 3-то място.

Наградният фонд беше в размер на 1400 лв, а първите трима във всяка група получиха и медали.