Oбщина Русе срещу хората с велосипеди

Преди повече от две години беше погребан колодрума в град Русе. Това стана със съдействието на местната власт, която обяви за свой приоритет превръщането на Русе в град на моловете. По този начин колоезденето в Русе беше изпратено в небитието. Разбира се това едва ли е от значение за управата на града.

Кмета на Русе влезе в историята след като издаде заповед, с която забрани предвижването с велосипеди в централната градска част!!! Tова беше поредния удар срещу велообществото в град Русе.

През същата тази злополучна 2007 година беше спрян бюджета на едно велосъстезание, което нямаше аналог в България. Така само след две издания това спортно мероприятие, което носеше само ползи за спорта и града, беше изпратено в историята.

Друг много сериозен проблем на всички русенци с велосипеди е липсата на велоалеи в града и изобщо на нормални условия за предвижване с велосипед. Да караш колело в Русе не е просто предизвикателство, а в повечето от случаите колоездачите са заплашени от физическо унищожение. Към нехайството на общинските власти трябва да прибавим и безотговорното отношение на Полицията в града. Не са един и два случаите, когато в ПТП-та с колоездачи, приоритета на пътните полицаи е оневиняването на виновните шофьори. Поведението на шофьорите по русенските улици и отношението им към велосипедистите ще оставим без коментар.
През месец септември тази година, фирма Дими Байк организира подписка за изграждане на велоалеи в град Русе. Само за няколко дни бяха събрани над 1000 подписа. Идеята на организаторите е да се привлекат възможно най-много граждани и организации, съпричастни към идеята за изграждане на велоалеи в Русе и с едно организирано велошествие подписката да бъде внесена в общината. Всеки, който желае да подкрепи това събитие, може да се свърже с организторите на телефон 0899 113 888.

А това е един мил спомен от отминалите славни времена на русенското колоездене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *