Как да изберем шапка за плуванe

Плувни шапки, с какво са полезни те?

Всеобща заблуда е, че предназначението на една шапка за плуване е да пази косата от намокряне. Какъвто и да е материала на шапката винаги през ръбовете навлиза малко вода и косата може да остане суха само ако държите главата над повърхността на водата по време на плуването. Функциите, които изпълняват шапките са съвсем други. Тя намалява съпротивлението във водата поради своята гладкост и еластичност. Освен това шапката предпазва косата от вредното влияние на различните химикали, използвани за почистване на басейните, като например хлор. Aксесоарът, който показва, че наистина вземате плуването на сериозно и разбирате какво правите, това е шапката за плуване.

Плувец крол синя шапка за плуване
Плуване в стил кроул със синя плувна шапка

Защо да ползваме шапка за плуване?

  • Позволява да се плува малко по-бързо, което е важно при състезания.
  • Предпазва косата от хлора и други дезинфектанти за басейн.
  • Държи косата далеч от лицето.
  • Поддържа главата Ви топла, когато плувате в студени или открити води (пример: неопреновата шапка).

Разнообразните плувни шапки може да са направени от силикон, полиестер, ликра и латекс. Всеки вид шапка Ви придава по-добра хидродинамична форма на тялото и прави приплъзването във водата по-лесно. Шапката освен всичко дава нотка на стил във Вашето плувно оборудване.

Плуването на дължини в басейн означава да е потопена главата докато водните упражнения могат да са аеробика, водна терапия или подводен джогинг. Атлетите, които се занимават с подобни неща може да поискат да носят водна шапка от ликра. Това е мек мрежест материал, който ще държи косата далеч от очите без стегнатото, задържащо топлината прилепване на традиционните плувни шапки.

Плуващите за време и дистанция предпочитат хидродинамичните свойства, предлагани от латекс и силикон.

шапка за плуване в жълто в коридор в басейн
Плувкиня с жълта шапка

Плувни шапки за тренировки, състезания или плуване на открито

Тези за тренировка имат в състава си латекс или силикон. Те са прости, евтини и доста сходни от марка до марка и често се използват и по време на срещи и състезания. Латексовите модели съществуват от 20-те години на миналия век. Те са много гъвкави и обикновено са едноцветни. Лесно може да се постави лого или да се пише с перманентен маркер върху тях. Много добре предпазват косата от вредни влияния. За съжаление имат недостатък – по-трудно се поставят и смъкват, а някои хора са алергични към латекс.

Модерните състезателни шапки са изработени от формован силикон, който осигурява по-гладка повърхност и намаляват плъзгането по време на състезания. Те са малко по-скъпи от традиционните. В момента те са най-популярния вид. Идват в голямо разнообразие от цветове и дори в комбинации от по няколко цвята. Техен недостатък е, че по-лесно се изплъзват отколкото латексовите.

Състезателите или плуващите на открито може да искат да изберат силиконова или дори неопреновa шапка, която осигурява малко по-голяма изолация и по-голяма плаваемост от латексните шапки (въпреки че латексните шапки са еднакво приемливи и се използват широко при открити водни басейни). Плувците на открито също трябва да помислят за закупуване на шапка в ярък цвят, за да улеснят служебните лица и спасителите да ги виждат по-лесно във водата. Това е много важна подробност като се избира детска шапка за плуване.

Плувна шапка в жълто
Плувна шапка в жълто

Разлики при плувните шапки

  • Силиконови шапки за плуване – те могат да осигурят пасване по контура на главата лично за Вашия размер глава, като същевременно държат всичко на място.  Силата, с която пристяга го прави по-подходящ за по-дълги коси. Най-доброто свойство на силикона е, че в сравнение с останалите материали той е по-водонепромокаем, а неговата гладкост предполага най-малко триене. Недостатък в това отношение е по-лесното плъзване и падане от главата. Ако имате средна или дълга коса, тогава най-добре ще Ви паснат силиконовите шапки. Те превъзхождат латексовите си съперници, по-устойчиви са на скъсване и не се притискат към косата ви. Обикновено по-мека на допир, силиконовата шапка е по-нежна за косата и по-лесна за слагане и махане при тренировка. Тези с по-дълга коса ще се нуждаят от плътно прилепване, за да предотвратят падане на шапката.
  • Изработените от латекс и гума шапки имат свойството да се разтягат по-лесно за да могат да се носят от почти всеки. Ако имате съвсем малко коса или сте напълно подстригани, шапката от латекс ще ви осигури по-добро прилепване. Стандартните размери стават на повечето плувци със среден размер на главата. Ако шапка за плуване със среден размер се чувства хлабава, за по-удобно прилягане опитайте шапка за деца или за младежи. Тя трябва да е достатъчно стегната за да остане на главата по време на състезание или тренировка, но не толкова стегната, че да остави линия или да започне да Ви боли главата. Ако се притеснявате, че шапката ви не може да остане без да пада опитайте да плувате с лента за брадичката, която удобно държи шапката на мястото си, докато плувате.
  • Неопреновите шапки предпазват от студ при по-ниски температури на водата тъй като материала е по-плътен и с по-добри изолиращи качества. Това е особено полезно при плуване в открити води.
  • Текстилна шапка за плуване – основната функция, която изпълнява е да държи косата прибрана за да не пречи на очите. В тъканите на използваните платове може да има нишки от ликра, за придаване на повече еластичност. По-гъвкави са от латексовите и силиконовите шапки. Цената им обикновено е по-висока спрямо останалите видове. Могат да бъдат изработени от същия материал или със същия цвят като банския и стават за добро съчетаване като екипи за цели отбори. Неудобното при тях е, че най-лесно падат от всички видове, и почти не са водонепромокаеми, което намалява значително защитата за косата.
  • В някои басейни използването дори на най-обикновения вид шапка е задължително за да се предпазят филтрите на съоръжението от запушване.
  • Напоследък някои състезатели използват две шапки една върху друга. Отдолу поставят шапка, която да държи по-удобно косата, над нея поставят каишката за очилата и най-отгоре застопоряват всичко с най-хлъзгавата възможна шапка за да използват нейните хидродинамични качества за по-бързо плуване.