Как да изберем ролкови кънки с 4 колела за лятото

Бъдете в крак с модата и ще имате една полезна нова придобивка за тази година. Ако избирате ролкови кънки за деца е добре предварително да откриете кои са най-актуалните цветове и модели в момента. Maлките са по-добре запознати с тенденциите от родителите си. Възрастните също могат да поддържат добро здравословното състояние с каране на кънки.

Ролкови кънки с четири колела

Когато става въпрос за подбор на кънки, няма еднозначен отговор кои са най-подходящи за определен скейтър и ситуация. Изборът на нови кънки зависи от различни фактори: Ниво на активност, бюджет, ръст на скейтъра, начин на експлоатация на кънките и т.н. Начинаещ скейтър, който просто иска собствена екипировка може да започне с нискобюджетен вариант. Скейтър, който знае, че ще навърти много километри на кънките, може да реши да инвестира в по-висококачествен продукт от самото начало.

Craig-Shipp-flickr

Какви ролкови кънки са подходящи за Вас според предназначението им?

Предлагат се видове за каране на открито и такива за ползване на закрито. Те се различават предимно по колелата. Ако искате да карате навън най-добре е колелата да са по-високи и от по-мек материал. Кънките за закрито имат по-широки и по твърди колелца. Техните характеристики имат голямо значение за представянето на кънките и усещането по време на движение.

Основни видове:

 • За използване на открито или груби повърхности.
 • За използване на закрито и гладки повърхности.
 • За състезания и професионални спортни нужди.
 • Ролкови кънки с четири колела, които не са подредени в една линия, наричани още ‘Quad’.
 • Ролери – тях, ще разгледаме като отделен вид кънки, колелата на които са подредени едно зад друго.
 • Тип обувка с фиксирани размери.
 • Регулируеми – предната половина на обувката се издърпва напред.
ролкови кънки rio sfr storm adjustable black
Регулируеми РОЛКОВИ КЪНКИ RIO SFR STORM II ADJUSTABLE BLACK

 

Скала на твърдост на колелата и тяхното предназначение според групата, в която попада техния индекс:

 • 78A-81A – Истински меки колелца с много добро сцепление, които са за употреба или изцяло навън на асфалт и бетон или само на много хлъзгави повърхности на закрито.
 • 82А-84А – Също спадат към групата на меките и често наричани хибридни, които могат да се ползват както вътре така и на открито. Тъй като имат добро сцепление са подходящи и за начинаещи.
 • 85А-89А – Това са средно меки колела, подходящи за закрити терени като физкултурни салони, шлайфан бетон или хлъзгави необработени дървени покрития.
 • 90A-93A – Такива със средна твърдост, нормално сцепление, за средно груби повърхности като бетон или спортни игрища.
 •  94А-96А – Клас твърди колела, с по-ниско сцепление, предназначени за по-добре прилепващи повърхности.
 • 97А-103А – Много висок клас на твърдост, подходящи за писти на закрито и каучукови или гумирани настилки, които са обработени да осигуряват сцепление. Всеки индекс над 100А е достатъчно твърд за отделна категория B, предназначена за спортисти с опит на професионални терени, гарантиращи прилепване.

Класификация според размерите на колелата:

 • Височини от 54 мм до 70 мм – за ползване на закрито
 • Височини от 59 мм до 84 мм – подходящи за навън

Външният диаметър на колелцата е пряко свързан с тяхната маса, като пропорционална част от теглото на целите кънки. Малките колелета са по-бавни при засилване, докато големите изискват по-малко усилие за поддържане на скоростта и по-добре преминават през неравности. Що се отнася до стабилност – ниските колела осигуряват по-малко разстояние до земята и са по-стабилни от високите.

 • Ширина от 31 мм до 37 мм – тесните повърхности предоставят повече динамичност и възможност за резки завои;
 • Ширина от 38 мм до 44 мм – широките повърхности дават сцепление и стабилност но са по-тежки;

ролкови кънки видове сечение на колелата

 

Профилът и формата на колелцата могат да се различават не само според тяхната ширина и височина, а също така и според скосяването на външния ръб. Формата на колелото определя размера на контактната площ със земята. За цялостното усещане по време на каране има значение и конструкцията, използвана в централната част на колелото. Лагерите имат означение ABEC и цифра, като например ABEC3, ABEC5, ABEC7. Колкото по-голяма е цифрата толкова по-голямо натоварване може да издържа механизма на лагера.

Ако каращия е по-тежък от 90 кг той указва сила на натиск върху колелата, която значително увеличава нивото на сцепление и се препоръчва да насочи избора си към по-твърди, по-тесни и по-високи колела.

За характеристиките на кънките отговарят материалите на шасито и обувката

Според компанията TEMPISH , която има традиции в производството на кънки –  пластмасовите шасита са по-леки, но могат да имат големи разлики в качеството и гъвкавостта. Кънките, предназначени за участие в спортно дерби и агресивно каране, имат по-ниско шаси за по-добър баланс, а при тези, предназначени за фитнес се използват алуминиеви сплави.

Обувките могат да се разделят на видове с фиксирана обвивка (пластмасова черупка) и видове с мека обвивка.  Често долната част и носът са направени от платове и дишащи материали, а петата и горната част са пластмасови с цел фиксиране на самия крак, прецизно насочване на кънките и предаване на силата при движение. Пристягането става с връзки или катарами, като първият начин е по-ефективен, а вторият е по-бърз.

Според Темпиш, използването на качествени материали или мемори пяна подсигурява прецизно оформяне на вътрешността, липса на преплъзване и отвеждане на изпотяването извън обувката. Не давайте чужд човек да ползва Вашите кънки защото това може да доведе до промяна на тяхната форма в областта на глезена и да започнат да хлопат или да Ви стискат.

ролкови кънки tempish verso
Регулируеми ДЕТСКИ РОЛКОВИ КЪНКИ TEMPISH VERSO

Моделите за използване на игри на открито могат да бъдат с висока или ниска обувка. Изрязаните с по-ниска височина предлагат повече маневреност, удобство при остри завои и се предлагат като кънки за високи скорости. Тези с висока обувка осигуряват по-добра опора на глезена и по-висока защита. Предназначени са за по-груб терен. Като цяло моделите за каране на открито се цапат и трябва да изберете такива, които имат по-солидна изработка и са по-лесни за почистване.

Конфигурацията ролкови кънки с 4 колела с висока твърдост не се представят на открито така добре както ролерите. Причина е също и по-широката повърхност на контакт със земята. За това детайлна информация за характеристики на ролери ще можете да откриете на отделна статия в нашия блог.

Какви ролкови кънки са подходящи за деца

Съществуват модели, които са регулируеми. Тяхното основно предимство е, че когато детето расте и се нуждае от по-голям номер обувки, не е необходимо да купувате нови кънки. Регулирането става като се приплъзва предната половина на обувката и върхът се отдалечава от петата. С розовите стрелки сме показали посоката на издърпване на двете половини.

ролкови кънки регулиране

Основата щраква в различни позиции, така че дължината на вътрешното пространство става по-голяма.

 

В момента последен писък на модата за децата и през лято 2017 са кънки, брандирани с имената на героите от детския сериал Сой Луна (Soy Luna, „Аз съм Луна“) на компанията Уолт Дисни (Walt Disney), като например Нина или Луна.

 

ролкови кънки nina
Ролкови кънки Нина

Обикновено основен цвят на тези модели е розовото, защото те са предназначени за малките дами. Има разбира се модели с други цветове, които са подходящи за момчета.

ролкови кънки soy luna
Ролкови кънки Сой Луна

Защо да караме ролкови кънки?

 • Влизане във форма
 • Изгаряне на калории
 • Подобряване на уменията за пазене на равновесие
 • Укрепване на здравословното състояние на сърцето
 • За поддържане във форма на цялото тяло, кондиция и сила
 • Трупане на мускулна маса
 • Подобрена издръжливост на физически натоварвания
 • Пo-малък риск от наранявания
 • Доставяне на удоволствие и щастие
 • Справяне със стреса и доставяне на удоволствие

За осигуряване на необходимата безопасност при каране задължително използвайте аксесоари като каски и протектори.