Сноуборд – шеметно спускане

Спускането със сноуборд е незабравимо преживяване. То кара кръвта ни да закипи а адреналина да изхвърчи от нас като реактивна ракета.

Кратка история за Сноуборда

Родоначалник на екстремния спорт е Джак Бърчетр. Той бил достатъчно смел да завърже краката си с конски юзди за обикновена дъска. Нарекъл дъската “сноуборд”. Днешните „дъски“ обаче само бегло наподобяват неговото изобретение. Съдбата е жестока с гениите и Джак не се прославил с находчивата си мисъл.

По-късно, на сърфиста Димитри Милович му хрумва идеята да си разбие главата, като използва дъска – табла от стола за хранене. След като си разбил главата няколко пъти, сърфиста скоро започнал да овладява и управлява непокорната табла. Дори от списание Newsweek били очаровани от неговите дъски и написали статия за него и изобретението му – „уинтърстик“.

Спускане със Сноуборд

Сноуборд
Сноуборд

Днес сноубордът има много почитатели, дори започва да отнема тези на класическите ски. Все повече хора избират „дъската“ като начин за развлечение и спорт през зимата. В България напоследък също се наблюдава засилен интерес към сноуборда, който навлиза в страната ни след 1991 година. Интересът може би се дължи и на готините аксесоари, ако решите да станете такива.

Карането на сноуборд се усвоява много по-лесно, отколкото това на ските. Основните стилове са три – алпийски, фрийрайд и фрийстайл.

Алпийския се появява като алтернативен вариант на ски спускането и затова екипировката е вдъхновена от тази на скиорите алпийци. Дъската е с форма наподобяваща доста стабилна ска, която е повдигната в предния си край. Тръпката, която действа като магнит на повечето авантюристи, е възможността да вземат много последователни завои.

Спускането при фрийрайдът е по неотъпкани терени и това значително повдига адреналина.

Дъската за фрийрайд е повдигната и в двата края, но задължително носът е по-дълъг от опашката. Заради това карането с фрийрайд дъските е много по-лесно и позволява разнообразни маневри.

Фрийстайл стила събира все повече популярност през последните години. Този стил е съвкупност от сноуборд на скокове, или пързаляне на специализирани уреди, т.е. Джибинг. Това му придава атрактивност, която привлича особено много тинейджърите. Естествено, те трябва да знаят, че предварителната подготовка е задължителна, за да се избегнат различни контузии. Фрийстайлът се практикува най-вече в т. нар. фън паркове, където пистите са подредени по трудност.

Ски и сноуборд за начинаещи и напреднали любители на зимните спортове от DimiBike.com.