Спортни съвети от DimiBike.com

Според проучванията, кратките серии интензивно физическо натоварване на ден ще спомогнат да се справим с разрушителните ефекти на стреса върху клетъчното стареене.
Всички знaят колко важен е спортът за здравето и духа, но понякога, въпреки желанието, е толкова трудно да се мотивирате. Ето няколко мотивационни идеи, които ще помогнат да се стимулирате физически.

– Музиката е един много добър стимулатор. Тя действа върху емоционалното състояние, а когато има ритъм предизвиква тялото да се движи. Музиката е огромен стимул за тялото и духа.

– Друго, което може да помогне на мотивацията ви е помощ от приятел. Един от най-добрите начини да посещаваш редовно тренировки е да си намериш съмишленик. Така се получава симбиоза от взаимна подкрепа и окуражаване. Освен това е допълнителен повод да се видите с приятел.

– Направете си спортен дневник. В него ще записвайте времето за изпълнение и вида на упражненията след всяка тренировка. Това ще ви мотивира всеки път да подобрявате рекорда си.

– Излизането често сред природата е също една мотивационна идея. Всеки слънчев почивен ден отваря възможност да се насладите на времето и природата. Планирайте разходки или каране на колело през почивните дни. Слънчевото време действа стимулиращо.

СЪВЕТИ ЗА НАЧИНАЕЩИ СПОРТИСТИ

След като сте се мотивирали достатъчно е нужно да си изберете някакъв спорт. В никакъв случай, какъвто и спорт да сте си избрали, не започвайте неразгряти! Ако се втурнете изведнъж да тичате, това рискува да разтегнете или по лоши да скъсате сухожилие или мускул. Затова винаги преди всякакви сериозни двигателни активности е необходимо да се раздвижите, след това да загреете.

– Когато, сте решили да да изкачвате планина не тръгвайте много бързо. 30 минутното умерено темпо са абсолютно достатъчни като за начало. След половин час ще усетите свежест и проясняване, съчетано с прилив на сила. Не е необходими да бързате. Просто си избирате едно темпо, с което да вървите непрекъснато.

– Ако сте решили да бягате ходете пеша до парка или до друго място за тичане. Страничните подскоци от крак на крак са подходящи за загрявка преди тичане.

– Карането на клело е един много добър избор за спортуване. Ако сте избрали този спорт започнете с по малка предавка. Не настъпвайте прекалено педалите. Раздвижете поне за 5 минути. След това дивейте до насита!

– Блъскането във фитнес залата. Това е вашият избор! Тогава тръгнете пеша до фитнес залата – енергично. Може и да потичате с малки, ситни крачки. Вече сте готови за вашата кардио тренировка. Слушайте инструктора! Мускулите могат и да порастат бързо, но ставите, ставните връзки и сухожилия попадат под невероятен товар и напрежение. Не използвайте големи тежести. Малките тежести с повече повторения ще ви направят по-издръжливи.

– Плуването е отличен избор за спортуване. Преди да скочите в басейна направете упражнения за раменния пояс. Няколко кръгови движения с изпънати и след това със сгънати в лактите ръце. Клекнете няколко пъти. При плуването няма травми, но ако не сте трениран е възможно да получите мускулна треска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *