Велосипедни гуми Schwalbe Black Jack

Колко ли е трудно да си намериш правилните велосипедни гуми?

Всеки от нас според своите усещания за начин на каране, настилка, котрол при скорост на колелото и комфорт изпитва затруднение с намирането на правилните велосипедни гуми, които да отговарят на всичките му изисквания, но същевременно да не струват много пари. Тази почти идеална, „златна” среда е дефакто неосъществима, ако не сте склонен да направите някакви макар и минимални компромиси от своя страна.

В средния или дори нисък ценови клас външни гуми за колело Schwalbe Black Jack изпъква с подобни позитивни характеристики, които успешно задоволяват изискванията на много голяма аудитория от веломанияци или обикновенни потребители, ползващи велосипеда за транспорт от точка А до точка B.

Schwalbe Black Jack
Гума за велосипед Schwalbe Black Jack

Какво всъщност видях аз в тях?

Имам опит с три комплекта велосипедни гуми (6 гуми) Black Jack. Едно от най-ценните предимства на тази гума е качествения каучук,. Казвам го от гледна точна на моите наблюдения, като човек каращ доста често оф и он роуд . Износоустойчива гума с изключително добро сцепление на сух терен от пръст, шума и камъни.

Естествено в градски условия при по-екстремно каране трябва да сте внимателни, защото на мокър или прашен асфалт гумите са склонни да преплъзват. Това става особено в завой, което дори ми коства две скромни контузии в рамките на две последователни години. Просто бъдете внимателни в града! Абе Black Jack… Като всяка хазартна игра има и приятни и не толкова приятни изненади.

Грайферът е хубав. Ламелите са правилно разпределени за да осигурят постоянно сцепление и безшумност. Впечатление прави, че дори в мокра трева гумата се държи много добре при интензивно спиране и задоволително при завой. Гумите са сравнително леки и много лесни за монтаж и демонтаж.

Негативите, които е редно да очаквате са следните:

  • Поради голямото съдържание на естествен каучук, гумата се цепи след първата година, ако е подложена на интензивно слънцегреене. Просто се появяват едни микроскопични пукнатини, главно по страничните бордове, които се разширяват с времето. Това може да бъде преодоляно, ако полагате някакви грижи за консервацията на гумата с определени „помади” или си държите велосипеда на тъмно и сухо място. Имайте предвид, че тези мои впечатления са предизвикани от множество наблюдения върху промяната в целостта и свежестта на много други велосипедни гуми, включително и строхо състезателни сликове. Те като пример за най-качествен материал също се цепят на първото полугодие след производството си, ако не се съхраняват на сухо и тъмно място!!!
  • Kevlar Gard – не знам колко кевлар съдържат стените на гумата и колко точно гард , но според мен не очаквайте гумите да не се пукат, да издържат на всички видове тръни и растителни шипове или остри камънаци, решили да проникнат странично в гумата. Аз лично съм скъсал 3 от общо 6 гуми, по неочакван за мен начин при по-екстремно каране.

Все пак за цената си, мисля че дори съм получил повече отколкото е необходимо.
Не бива да подценяваме Schwalbe като производител. Все пак фабриката е с огромни традиции и know how, за които доста други биха завидели. Просто се опитват да покрият целия пазар и да достигнат до всеки клиент, което е безспорен факт.

С едно изречение казано: За мен това е перфектна нискобюджетна вело гума.

 

                                                                                                                                                         Автор: Владимир Димитров